Organization Accredited by Joint Commission International
ONLINE RANDEVU

Çocuk ve bebekler kışın nasıl giydirilmeli

Yağmurlu ve soğuk havanın bastırdığı şu günlerde annelerin en büyük korkusu çocuklarının hasta olması. Soğuktan korunması için üst üste giydirilen kalın giysiler, şapkalar çocuklar için her zaman can sıkıcıdır. Aslında bebek ve çocukları soğuk hava hasta etmez, yanlış kıyafet tercihleri hasta eder; önemli olansa vücut ısısını her zaman dengede tutabilmektir.

Kış aylarının çocuklarla dışarıda uzun gezintiler yapmak için uygun olmadığı kanısı, çok yaygın ve yanlış. Çocukların her zaman temiz havaya ve bol oksijene ihtiyacı vardır. Sürekli kapalı alanlarda tutulan çocuklarda çeşitli solunum yolu enfeksiyonları görülebilir. Önemli olan soğuk havaya çıkarken çocuğun doğru şekilde giydirilmesidir. Bunun için de kalın, tek kat bir giysi yerine, “soğan sistemi” adını verdiğimiz yöntemle ince giysilerin birkaç kat olarak çocuğa giydirilmesi gerekir. Bu şekilde soğuğa karşı daha iyi bir yalıtkanlık sağlanır. Bu yöntemle çocukların vücut ısısını kontrol etmek daha kolay olur. Gerektiğinde giysilerin bir kısmı çıkarılarak vücut ısısının daha fazla artmasının önüne geçilebilir.

AYAKLARINI SICAK TUTUN

Soğuk ve ıslanmış ayaklar, üşüme riskini kolaylıkla artırır. Ayakkabının içinde çocuğun ayağını rahatsız edecek çok ağır ve kalın çoraplardan kaçının. Pamuklu ve terletmeyen çoraplar ile çocuğun ayağına tam oturan ayakkabılar, vücut sıcaklığını dengede tutmak için önemlidir. Gereğinden fazla geniş ayakkabının içinde, çorabın ayakta kayarak toplanması korunmayı azaltır. Dikişsiz, su geçirmeyen ve ayağa tam oturan ayakkabılar seçilmelidir.

BEBEKLERDE VÜCUT SICAKLIĞINA DİKKAT

Bebeklerin vücutlarındaki yağ tabakası henüz tam anlamıyla oluşmadığı için vücut sıcaklığını dengelemeleri daha güçtür. Bebeklerin vücut sıcaklığı sık sık kontrol edilmeli, genel olarak yetişkinlerin giyiminden bir kat fazla giyim tercih edilmeli, gerekirse bir battaniye kullanılmalıdır. Bebeğin göğüs ve karın derisinin kontrol edilerek vücut sıcaklığı konusunda en doğru sonuca ulaşılabilir. Sürekli ağlıyorsa, huzursuzsa, el ve ayakları soğuksa, hareketleri az, yorgun ve halsiz görünüyorsa vücut ısısının düştüğünden şüphelenebilirsiniz. Bebeklerde en çok parmak uçları, burun ve yanak dokuları soğuk çarpmasına karşı duyarlıdır. Eğer bu bölümlerde soğuk çarpmasından şüphe edilirse doğrudan bir ısıtıcıya ya da kalorifere yaklaştırmak yerine soğuk bölgeyi teninize değdirmek, ılık hava üflemek faydalı olur, ancak sonuç alınamadıysa hekime başvurmak gerekir.

Yeni doğan bebekler, cilt altı yağ dokusu henüz yeterli kalınlıkta olmadığından vücut ısısını uzun süre koruyamazlar. Çıplak bırakıldığında veya soğuk ortamlarda vücut ısısı kolayca düşebilir. Ayrıca ter bezleri de olgun olmadığından vücut ısısı kontrolsüz olarak yükselir. Bu nedenle kıyafetler ve havanın derecesi çok önemlidir, dikkat edilmelidir.