Organization Accredited by Joint Commission International
ONLINE RANDEVU

Çölyak beraberinde diğer hastalıkları da getiriyor!

Çölyak Hastalığı

Besin emiliminin gerçekleştiği ince bağırsağın iç yüzeyi, bir havlu gibi girinti ve çıkıntılardan oluşur. Emilim burada gerçekleşir. Bu yüzeyin düzleşmesi besin emiliminin bozulmasına yol açar.

Çölyak beraberinde farklı hastalıklar da getiriyor!

Çölyak hastalığı; buğday, arpa ve çavdar gibi tahıllarda bolca bulunan glüten isimli maddeye karşı anormal bağışıklık sistemi yanıtı ile ortaya çıkar. Bu kalıtsal bozuklukta, glüten içeren gıdaların alınması sonrasında oluşan alerjik reaksiyon ile bu villuslar düzleşir, bağırsak yüz ölçümü giderek azalır ve alınan gıdalar emilemez hale gelir. Sonuçta beslenme yetersizliği, ardından da diğer hastalık belirtileri ortaya çıkar.

Dünyada sıklığı artan hastalıklar arasında çölyak hastalığı da vardır. Bu hastalık çoğu ülkede 70 – 200 kişiden birinde görülmektedir. Bu hastalık, hem alerjik hem de otoimmün unsurlar içermektedir. Kesin nedeni hala tam olarak bilinmemektedir. Fakat muhtemelen genetik yatkınlık ve çevresel faktörlerin bileşimi, hastalığı tetiklemektedir.

Gluten içeren besinlere dikkat!

Buğday, arpa, çavdar ve yulaf gibi glüten içeren yiyecekler tüketilince, tipik belirtiler başlar (karın ağrısı, şişkinlik ve yağlı ishal). Maruziyet devam edip tüm bağırsak mukozası iltihaplanınca, tüm gıda bileşenlerinin emilimi bozulur. Kilo kaybı, demir eksikliğine bağlı kansızlık vs. gelişir.

Ciltte döküntüler, kalsiyum eksikliği nedenli kemik ağrıları, K vitamini eksikliğine bağlı kanamalar, A vitamini eksikliği nedenli gece körlüğü, depresyon, hormon seviyelerinde dengesizlik, ağızda aftlar, dikkat bozukluğu vs. gelişir. Uzun vadede hastalık, büyüme ve gelişme geriliğine de yol açmaktadır.

Hastalıktan şüphelenildiğinde, bir iç hastalıkları veya gastroenteroloji uzmanına başvurulmalıdır. Fizik muayene ve anamnez, kan testleri, gastroskopi ve ince bağırsak biyopsileri ile tanı konup, tedaviye başlanabilecektir.

Glutensiz yaşama özen gösterin.

Tedavide tek seçenek, diyetten glüten içeren yiyeceklerin tamamen çıkarılmalarıdır. Örneğin; pirinç, mısır, soya ve patates gluten içermediğinden rahatlıkla tüketilebilecek besinler arasındadır. Hastalığın adı konup diyete uyulunca ince barsak iltihaplanması haftalar içinde azalmaya başlar. Düzgün bir takip ile zamanla her şey normale dönecektir.