Emzirme Dönemindeki Beslenme Sırasında Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar
Günde 3-4 lt sıvı tüketiniz. Bunu su, şekersiz komposto, ıhlamur rezene gibi içeceklerle karşılayabilirsiniz.
Protein tüketmeye özen gösteriniz. Et – tavuk – balık – peynir ve yumurta sütün kalitesi açısından önemlidir.
Gaz yapanlar sebzeler haricinde pişmiş sebze yemekleri vitamin ve mineralden zengindir. Ayrıca kabızlık yaşamamanızı sağlar.
Kalsiyumunun zengin kaynağı olan süt, yoğurt tüketmelisiniz. Sütü az şekerli muhallebi, yoğurdu ise yayla çorba olarak tüketebilirsiniz.
Kuru meyveler ve kuruyemişler yoğun enerjileri yanında, demir ve kalsiyum gibi minerallerden zengin olduğu için beslenmede uygun şekilde, alınan kilo kontrol edilerek tüketilebilir.
Kimyon, hurma, incir, yeşil sebzeler, protein içerikli gıdalar, pırasa soğan gibi soğangiller sütünüzü arttırabilir. Beslenmenizde yer verebilirsiniz.
Yemeklerde muhakkak iyotlu tuz kullanınız. Doğal besinlerde yeterli alınmayan iyot, ancak iyotlu tuzun kullanılması ile anne sütünden bebeğe geçer.
Yenilen yiyeceklerin besleyici değerini korumak ve özellikle anemiyi (kansızlığı) önlemek açısından yemeklerle birlikte çay içilmemeli, yemek yedikten 1-2 saat sonra açık olarak içilmeli, içecek olarak ıhlamur, rezene gibi bitki çayları tercih edilmelidir.
Pekmez, iyi bir demir kaynağıdır. Şeker yerine tatlı olarak tercih edilebilir, böylece kansızlığa karşı önlem almış olursunuz.