Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz Kapat
Organization Accredited by Joint Commission International Organization Accredited by Joint Commission International
ONLINE RANDEVU

Hamilelikte magnezyum alımı

Hamilelikte Magnezyum Alımı Bazı Durumlarda Doktor Tarafından Verilebilir.

Hamilelik, beslenmenin önemli olduğu bir dönemdir. Karnınızda büyüyen bebeğiniz tamamen sizin bedeniniz üzerinden beslenecektir. Hamilelikle magnezyum takviyesi gerekli değildir ancak bazı durumlarda doktorunuz verebilir. Günlük magnezyum ihtiyacı 300 mg iken hamilelikte bu miktar 450-700 mg. a kadar çıkabilir.

Vücudumuzdaki tüm hücreler magnezyum içerirler. Özellikle kalp, kaslar ve böbrekler normal işlevini yaparken magnezyuma gereksinir. Vücudumuzda magnezyum yaklaşık %60 ı kemiklerde ve dişlerde bulunur, pek çok enzimi aktive eder, Kalsiyum-Potasyum – D vitamini düzeyini düzenler, kas ve sinir sistemini düzenler, vücut içi iletişim için gereklidir, kas kasılmalarını düzenler, kan basıncı ve kan şekerini düzenlemede görevlidir. Bu nedenle gebelikte önemi daha çok artar.

Gebelikte magnezyum takviyesi gerekmez ama Magnezyum eksikliğinde bulantı, halsizlik, iştahsızlık, yorgunluk, uyku bozukluğu, kas spazmları, güçsüzlük gibi bulgular görülebilir. Kas spazmları gece uykudan uyandırabilir. Bu durumlarda diyete magnezyum eklemek gerekebilir., doktor kontrolünde, ne kadara eksikse yerine koyma şeklinde tedavi verilir.

Gebeliğe bağlı bazı durumlarda magnezyum tedavisi verilmektedir. Erken doğum kasılmalarının durdurulması, preeklampsi dediğimiz hieprtansiyon ile seyreden hastalarda krizlerin önlenmesi için kullanılmaktadır. Bu tedaviler hastanede, doktor kontrolünde yapılmaktadır. Damar yoluyla verilir, ağızdan magnezyum alımının faydası gösterilmemiştir. Kalp ve böbrek hastalığı olan gebeler magnezyumu doktor vermedikçe almamalıdır.

Magnezyum kan düzeyi otomatik kontrol altındadır ancak damardan verildiğinde bu kontrol yetmeyip yüksek kan düzeyleri oluşabilir, bu da solunum baskılanmasıyla/durmasıyla sonuçlanabilir. Dikkatli kullanım gerekir.

Gıdayla magnezyum alabiliriz. Koyu yeşil yapraklı sebzeler (Ispanak, brokoli, yeşil fasulye), kabak çekirdeği, ceviz, fındık, badem, kestane,tahıllar magnezyum açısından zengindir. Ancak tedavi amaçlı magnezyum kullanımında yeterli olmaz.

Gebelikte magnezyum, hem anne hem bebeğin sağlıklı bir gebelik geçirmesi için önemli bir mineraldir, alınacaksa mutlaka doktor tavsiyesiyle alınmalıdır.

Magnezyum alan annelerin 24-31 hafta arası doğan bebeklerinde orta veya ağır serebral palsi daha az görülmüş, motor disfonksiyon oranları da daha az görülmüştür.

Ağır preeklampsi ve eklampsi olunca damar yolu ile verilen yüksek doz magnezyum ( sülfat halinde), bebek veya annede merkezi sinir sistemi depresyonu yapmadan kasılmaların önlenmesinde etkilidir. Doğum esnasında kriz riski yüksek olduğundan doğum eylemi esnasında ve sonraki ilk 24 saatte de kullanılır. Burada amaç; Hipertansiyonu tedavi etmek değil, kasılmaları önlemektir. Böbrek yoluyla atıldığından hemen hemen tamamen kandan temizlenir. Böbreklerin süzme yeteneği azalmışsa tedavi dozları azaltılır. Tedavi süresinde kan magnezyum düzeyleri takip edilir. Aynı zamanda rahim kasılmalarını da azaltır ancak bu amaçla daha yüksek dozlar gerekir.

 

Prof. Dr. Ahmet Semih TUĞRUL

Kadın Hastalıkları ve Doğum, Perinatoloji (Riskli Gebelikler) Uzmanı