Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz Kapat
Organization Accredited by Joint Commission International Organization Accredited by Joint Commission International
ONLINE RANDEVU

Kolajen takviyesi alırken nelere dikkat edilmeli?

Kolajen takviyesi alırken nelere dikkat edilmelidir?

  • Kolajen vücudumuzdaki proteinlerin yaklaşık %25’lik kısmını oluşturan, derimizin %75’ini meydana getiren önemli bir proteindir. 
  • Yaşlanma, sigara, alkol, vücuttaki oksijen azlığı, beslenme yetersizliği, güneş ve dış etkenler sebebiyle 20’li yaşlardan sonra vücutta kolajen sentezi azalır. Takviye almak vücutta üretimini arttırsa da beslenme ile desteklemek önemlidir(sinerjik etki).
  • Yapılan araştırmalarda oldukça iyi şeyler söyleniyor ancak güven vermesi için daha çok klinik çalışmaya ihtiyaç duyulduğu kesin.

Eksiklik Belirtileri

  • Halsizlik, yorgunluk
  • Deride sarkmalar, kırışıklıklar
  • Eklem ağrıları, performans düşüklüğü
  • Yaraların geç iyileşmesi

Hangi kolajen tipi?

  • 19 farklı kolajen tipinden en çok tip 1 ve tip 2 kolajenlerin deriye direnç sağladığı görülmüştür.
  • Kolajen hidrolizatı balık, domuz ve sığırdan üretilmektedir. Bunlardan biyoyararlanımı en yüksek olanının, balık kolajeni olduğu düşünülmektedir.
  • Kolajen C vitamini ile birlikte alındığında etkinliği artmaktadır. Bazı çalışmalarda süt ile birlikte alınması da tavsiye edilmektedir.
  • Günlük kullanım dozu çalışmalarda 10g olarak belirlenmiştir. Çoğunlukla 3 ay süresince akşam saatlerinde günlük dozda alınması önerilmektedir. Sürekli kullanımına gerek yoktur.

Kolajen kullanımının;

  • Gebe ve emzikli bireylerde kullanımına dair yeterli veri yoktur.
  • Bazı otoriteler özellikle sığır(inek) kaynaklı kolajenin üretim aşamaları ile ilgili endişelidir.
  • Piyasada birçok kolajen takviyesi bulunmaktadır. Üretim aşamasında bir standardizasyon olmadığı için güvenilir firmalar tercih edilmelidir.

Kolajen Üretimini Arttıran Besinler

  • İlikli kemik suyu
  • Yağsız et/balık
  • Spiriluna (Su yosunu)
  • Yumurta
  • Böğürtlen, ahududu, yaban mersini gibi kırmızı ve mor meyveler
  • Sarımsak, lahana gibi kükürt içeren sebzeler
  • Ceviz, badem, kaju gibi yağlı tohumlar