Organization Accredited by Joint Commission International
ONLINE RANDEVU

Tatilden kilo almadan dönmek mümkün!

Özellikle tatil dönemlerinde genellikle ilk terk edilen sağlıklı beslenme kuralları oluyor. Bu nedenle tatil dönemlerinde besin seçimlerimiz isteyerek ya da şartların zorunlulukları nedeniyle farklılaşabiliyor ve tatil sonrası herkesin yaşadığı ortak sorun kilo alma oluyor. Tatilde nasıl besleneceğimizi ve nelere dikkat etmemiz gerektiğini Medistate Beslenme ve Diyet Uzmanı Gözde Şahin anlattı...


                    

YOLCULUK VE TATİL PROGRAMLARINDA KİLO ALMAMAK İÇİN ÖNERİLER

  • Yolculuk için sağlıklı atıştırmalıklar hazırlayın: Uzun saatli yolcuklarda çabuk bozulmayacak ancak besleyici değeri olabilecek yolluklar hazırlayın. Bunlar tam buğday ekmekli sandviç, ayran, kuru meyve, sert kabuklu meyveler, çabuk bozulmayacak elma, armut gibi taze meyveler olabilir.
  • Sağlıklı içecekler tüketin: Uzun saatli yolculuklarda aralarda ikram edilen çay, meyve suyu gibi alternatiflerden hazır meyve suları tercih etmeyin. Öte yandan çay, kahve ve asitli içecekler sıvı atımını arttırdığı için vücutta su kaybı meydana gelebilir. Bu tür içeceklerin çok fazla tüketilmemesine özen göstermekte yarar var.
  • Su için: Seyahat sırasında en çok atlanan şey su içmektir. Özellikle uçak seyahatlerinde yaşanan ödemi en aza indirmenin yolunun su içmek olduğunu hatırlayarak yolculuk esnasında da günlük yaşamda olduğu gibi bol su tüketin.
  • Fast food tarzı yiyeceklerden uzak durun: Seyahat sırasında gerek bekleme esnasında gerekse yol aralarında fast food yiyeceklerden kaçının. Fast food yiyecekler fazla yağlı ve tuzlu olmaları sebebiyle hem mideyi rahatsız eder hem de ödeme sebep olabilir. Ayrıca kısa süre sonra tekrar acıkmanıza sebep olabilir. 
  • Açık büfede kontrollü olun: Açık büfe konseptli tatillerde en önemli dikkat edilmesi gereken şey porsiyon kontrolüdür. Dikkat! aldığınız hiçbir yiyeceğin miktarında aşırıya kaçmayın.
  • Kahvaltılıklar içerisinden en sağlıklı tabağı oluşturmak için tabağınızı 4’e ayırın:
  • - 1/4 lük kesimine 1 dilim peynir + 1 adet yumurta veya yumurtalı menemen - omlet + 1-2 dilim salam veya füme alabilirsiniz.
  • - Diğer 1/4 lük kesime domates, salatalık, biber, yeşillik gibi bol mevsim sebzelerinden almaya gayret gösterin.
  • - Diğer 1/4 lük kesime karbonhidrat grubundan 1-2 dilim tam buğday ekmeği veya simit ya da galeta alabilirsiniz. 
  • - Son kısıma ise meyve, fındık, ceviz, badem, zeytin, bal, reçel gibi tüketmek istediğiniz farklı bir besin seçin.


ÖĞLE VE AKŞAM MÖNÜNÜZDE DE AYNI YÖNTEMİ UYGULAYIN

- Tabağınızın 1/4’lük bölümüne ızgara veya fırında veya buğulama veya haşlama olarak hazırlanmış kırmızı et, tavuk, balık veya hindi seçin. Yağlı, kızartma, soslu etlerden uzak durun.

- 1/4’lük bölüme; bol salata veya zeytinyağlı sebze seçin. Zeytinyağlı yemekleri susuz tarafından alırsanız az yağlı yemiş olursunuz.

- 1/4’lük bölümüne yine bir karbonhidrat kaynağı olan ekmek veya bulgur pilavı ya da makarna alın. Ancak pilav veya makarna konusunda miktara dikkat edin. Unutmayın ki 3 çorba kaşığı pilav veya makarna 1 dilim ekmek kalorisindedir.

- Tabağın 1/4’lük son kısmına ise meyve veya sütlü tatlı ya da dondurma seçebilirsiniz.

• Ara öğünleri ihmal etmeyin: Gün içerisinde mümkün olduğunca ara öğünler yapmaya çalışın. Ara öğün yapmak ana yemeğe çok aç oturmamanızı bu sayede fazla yememenizi sağlar. Ara öğün olarak yazın en güzel seçenek taze meyvedir. Dondurma da haftada 2-3 gün öğleden sonra ara öğün yerine tercih edilebilir.