Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz Kapat
Organization Accredited by Joint Commission International Organization Accredited by Joint Commission International
ONLINE RANDEVU

Tekrarlayan ağız içi yaralar romatizmanın habercisi mi?

Toplumda oldukça sık görülen ağız içi yaraları (oral aftlar) iltihaplı romatizmal hastalıkların habercisi olabilir.

Sıcak bir şey içeyim derken ya da ağzımıza asitli bir yiyecek-içecek attığımızda ansızın bir sızı ile kendini gösteren ağız yaralarını dudak ve yanakların iç kısmında, dil ve damak üzerinde görülen; genellikle yuvarlak şekilli, sınırları belirgin, etrafı kızarık, üzeri beyaz-sarı renkli bir tabaka ile kaplı ve hafif çukurumsu yaralar olarak tanımlayabiliriz. Bu sorunun altında yatan nedenlere baktığımızda ise genellikle, stres veya iştahsızlıktan kaynaklanan vitaminsizlik çıkıyor karşımıza. Ancak Medistate Kavacık Hastanesi Romatoloji Uzmanı Doç. Dr. Sait Burak Erer, toplumda çok sık görülen ağız yaralarının altında yatan nedenin iltihaplı romatizmal hastalıklar olabileceğinin altını çizerek, bu ayrımın nasıl anlaşabileceğini dergimize anlattı…

Çoğunlukla ağrılı olan ağız yaraları kişinin hayat kalitesini bozmakla birlikte bazı önemli sistemik hastalıkların habercisi veya bulgusu da olabiliyor. Tek olarak görülebileceği gibi, bazen çok sayıda da ortaya çıkabilen ağız yaraları iz bırakmadan 1-2 hafta içinde iyileşiyor.


AĞIZ YARALARININ EN ÇOK KARŞILAŞILAN SEBEPLERİ


  • Sert veya sıcak yiyeceklere bağlı travmanın varlığı
  • Çeşitli ilaçların kullanımı
  • Bazı vitamin ve mineral eksiklikleri
  • Stres


PEKİ YA TEKRARLIYORSA?

Ağız içinde görülen yaraların oluşmasında birçok neden sayabiliriz; araya giren bazı enfeksiyonlar, sert veya sıcak yiyeceklere bağlı travmanın varlığı, çeşitli ilaçların kullanımı, bazı vitamin ve mineral eksiklikleri ya da stres gibi faktörler, bu soruna zemin hazırlayabiliyor. Ancak eklemler başta olmak üzere iç organlarımızı da etkileyebilen ve iltihaplı romatizmalar olarak adlandırılan hastalıkların başlangıcında ya da seyrinde de ağız yaraları görülebiliyor. Bu anlamda tekrarlayan ağız yarası olan hastaların, ileride ciddi sağlık sorunlarına yol açma potansiyeline sahip bu tür sistemik romatizmal hastalıklardan korunmak için gereken sorgulama ve araştırmaları yaptırmaları son derece önemlidir.

 İLTİHAPLI ROMATİZMAL HASTALIKLAR NELER?

Ağız yaralarının önemli nedenlerinden biri, ülkemiz ve bölgemiz coğrafyasında sıkça görülen Behçet hastalığıdır. Bu hastalığın erken dönemde tanınması hem tedavi başarısı hem de oluşabilecek önemli sağlık sorunlarının önlenmesinde yardımcı olacaktır. Behçet hastalığında, tekrarlayan ağız yaralarının (oral aftlar) yanı sıra;


  • Kadın ve erkek genital bölgesinde ülsere bağlı yaralar,
  • Damar tıkanıklığı,
  • Gözde görme kaybı ve kızarıklık ile seyreden ve üveit olarak tanımlanan durum,
  • Bacaklarda veya gövdede ortaya çıkan sivilce ya da çıban benzeri yaralar görülebiliyor.

Behçet hastalığı dışında ağız yaralarına yol açabilen romatizmal hastalıklar içinde sistemik lupus eritematozus, sjögren sendromu, damar iltihabına yol açan ve vaskülit grubunda değerlendirilen Wegener hastalığı, başta reaktif artrit olmak üzere, omurga sisteminde iltihaba yol açan çeşitli spondiloartropatiler sayılabilir.

GENLERİNİZDE VARSA…

Toplumda görülme oranı yüzde 20 oranına ulaşabilen ağız yaraları (oral aftlar), aynı aileye ait bireylerde daha sık görülüyor.