Tüp Bebek tedavisindeki yenilikler çocuk isteyen ailelere umut oluyor
Tüp bebek tedavisinde yeni gelişmeler, uzun yıllar bebek bekleyen çiftleri hayallerine kavuşturuyor. Teknolojik olanakların yanı sıra doktorun ''deneyimi'' de başarıyı elde etmek için önemli bir unsur...
Hasta dostu tedaviler, anne vücuduna uygun nem ve ısıya sahip laboratuvarlar, Sürekli Embriyo İzleme Sistemi, en sağlıklı ve DNA hasarı en az olan spermi bulmak için kullanılan yöntem İMSİ (Yüksek Mikroskobik Büyütme ile Seçilmiş Sperm Enjeksiyonu) ile özel optik sistemler aracılığıyla spermlerin 8000 kat büyütülerek seçilmesi ve “hızlı dondurma” sahip olunan olanaklardan sadece birkaçı… Artık, “Kişiye Özel Transfer Günü”nü seçebilmek için daha geniş olanaklar bulunuyor. Embriyo transferinde beşinci güne kadar uzayan gruptan en iyi ve en sağlıklı blastokisti seçmek için trofoektoderm tabakasından biopsi alarak yüzde 100 sağlıklı olduğuna kanaat getirilen embriyo seçiliyor. Bu transferin gebelik şansını yüzde 60’lara kadar artırdığı bilimsel olarak kanıtlandı.
TÜP BEBEKTE YENİLİKLER
Başarısız tüp bebek denemesi olan veya düşük yapan, 35 yaşın üzerindeki hasta grubunda, akraba evliliği yapan çiftlerde; gebelik şansının artması, çoğul gebelik riskinin azalması, büyüme potansiyeli olan en iyi embriyoların seçilebilmesi için “Preimplantasyon Genetik Tanı”, yani embriyonun rahime tutunmadan önceki genetik incelemesi yapılıyor. Preimplantasyon Genetik Tanı (PGT) da bu konunun önemli aşamalardan birini oluşturuyor. Yöntem sayesinde, embriyolar anne karnına yerleştirilmeden önce kapsamlı kromozom incelemesinden geçiriliyor. Bu sayede embriyolardaki tutunmayı engelleyen kromozom bozuklukları başarıyla tanımlanabiliyor ve gebe kalma şansı artırılıyor. Embriyoda genetik tanı ile tutunma şansının artıp, düşük oranının azaldığı, böylece daha kısa sürede gebelik oluştuğu bilgisinin altı çiziliyor. Genetik tanı ile kapsamlı kromozom taraması, özellikle kromozom bozukluğu risklerinin arttığı 38 yaş ve üstü kadınlara öneriliyor.
GENETİK TESTE GÖRE DOĞRU EMBRİYO BELİRLENİYOR
Tüp bebek tekniği ile elde edilen embriyoların gelişiminin üçüncü gününde embriyonun dış zarına lazer ışınları gönderilerek, küçük bir açıklık oluşturuluyor. Beşinci veya altıncı günde bu açıklıktan çok ince cam biyopsi pipetiyle 5-10 trofektoderm hücresi, blastosistten biyopsi yoluyla ayrıştırılıyor. İşlemde, sadece gebeliğin ilerleyen haftalarında plasentayı oluşturacak olan trafoktoderm hücreleri alındığı için bebeğe zarar verilme ihtimali de bulunmuyor. Ayrıca biyopsi ile yeterli sayıda hücre alınabildiği için genetik incelemede tanı koyma başarısının çok yüksek olduğunu vurgulayan Gelecek Nesil Dizileme (NGS) yöntemleriyle, tüm genomun kromozom bütününde veya kromozomun belirli büyüklükteki parçalarında sayısal artmalar ya da azalmalar saptanabiliyor. Genetik testin sonucuna göre normal tanısı alan embriyolar ise anne adayının rahim içine transfer ediliyor. Kalan sağlıklı embriyolar ise dondurularak saklanıyor.
RİSKLERİ AZALTMADA ETKİLİ
Anne yaşının ilerlemesiyle yumurtaların kromozomal açıdan normal olan ihtimalleri azalıyor. 35 yaş ve altındaki kadınlarda blastosist evresine ulaşan embriyolarda kromozomların normal olma oranı yüzde 50’lerde iken, bu rakam 38-40 yaş aralığında yüzde 30, 40 yaş ve üzerinde ise yüzde 10’a kadar düşüyor. Dolayısıyla genç bir vakada dahi tüp bebek yöntemleriyle geliştirilen ve beşinci güne ulaşmış her iki embriyodan biri kromozomal bozukluk nedeniyle rahme tutunamayarak, gebeliği oluşturamıyor. Son yıllarda kariyerlerine odaklanarak doğum planlarını erteleyen kadınların sayılarının artmasıyla anne olma yaşı da yükseldi. Anne yaşının artmasıyla her ne kadar embriyonun kalitesi laboratuvarda iyi olarak değerlendirilirse de kromozom bozukluğu olasılığı arttığından, tüp bebek tedavilerinin başarısızlıkla sonuçlanma ve gebelik olsa bile yüksek oranda düşük yapma riski artıyor.
TÜP BEBEK BEŞ AŞAMADA HAZIRLANIR:
1. Aşama: Yumurtalıkların geliştirilip büyütülmesi ve takip edilmesi
2. Aşama: Yumurtaların toplanması
3. Aşama: Döllenme
4. Aşama: Embriyo transferi
5. Aşama: Döngünün hormonal takviyesi
Tüp Bebek tedavisinde önce yumurtalıklar hormonal olarak uyarılıyor; sonra bu yumurtalar toplanıyor. Daha sonra yumurtanın içine sperm enjekte ediliyor ya da hazırlanan sağlıklı spermler, yumurtaların üzerine birer damla şeklinde laboratuvarda konuluyor. Embriyo gelişimi izlenerek kişiye özel günlerde embriyo transferi yapılıyor.
ÇIĞIR AÇAN 10 BULUŞTAN BİRİ
Yapılan çalışmalar, görevini yitirmiş yumurtalıklardaki “dormant” adı verilen sessiz yumurtaların hücreler arası iletişimi sağlayan ilaçların içinde tutulması
halinde büyüme sürecine girebildiğini gösteriyor. Bu konuda çalışmalar hızla devam ediyor; en kısa zamanda uygulama alanımızda olmasını bekliyoruz.