Türk tipi kahvaltı ne kadar sağlıklı
Güne zinde başlamak ve gün boyu dayanıklılık sağlamak için kahvaltı öğünü oldukça önemlidir. Yapılan çalışmalarda kahvaltının beslenme durumunu iyileştirerek, öğrenme ve bilişsel becerilerdeki gelişimi arttırdığı ve eğitim üzerinde olumlu bir etkisi olduğu belirtilmektedir.
Dünya mutfaklarının kahvaltı kültürleri incelendiğinde kahvaltıda tüketilen yiyecek ve içeceklerin ülkeden ülkeye farklılık gösterdiği görülmektedir. Örneğin; İngiliz kahvaltısı tereyağlı kızarmış ekmek, sosis, fasulye, domuz pastırması(bacon), Fransız kahvaltısı ise kruvasan, baget ekmeği ya da yumurtalı ekmeğin üzerine pudra şekeri serpilerek yapılan Fransız tostunun yanında tüketilen kahveden oluşmaktadır. Diğer ülke mutfakları ile karşılaştırıldığında Türk mutfağında kahvaltı öğünü, çeşitliliği en fazla olanıdır.
Türk mutfağında kahvaltıda genel olarak ekmek, tereyağı, peynir çeşitleri (kaşar, beyaz peynir, tulum peyniri gibi), yoğurt, patates kızartması, zeytin, yumurta, domates, salatalık, reçel, bal, kaymak, sucuk, pastırma, börek, simit, menemen, gözleme, poğaça ve çorbalar (mercimek çorbası, tarhana çorbası gibi) yer almaktadır.
Dengeli bir kahvaltıda günlük enerjinin en az beşte birinin karşılanması gerekir.
Kahvaltıda tüketilecek en az 15 g protein miktarı kan şekerini düzenlemede ve dolayısıyla yorgunluk, açlık gibi duyguların önlenmesinde etkilidir. Tüm bu hususlar göz önüne alındığında, kahvaltıda peynir, organik yumurta, bir adet portakal vb. bir meyve, mevsim yeşillikleri tüketmek, güne dinamik ve sağlıklı başlamak açısından atılabilecek en önemli adımdır.
Geleneksel olarak yapılan kahvaltılarda besin çeşitliliği oldukça fazladır. Karbonhidrat içeriği yüksek börek, simit, gözleme gibi besinler olabildiğince sınırlı tüketilir ve bütün yiyecekler için porsiyon kontrolü sağlanırsa Türk tipi kahvaltı yani geleneksel kahvaltımız oldukça sağlıklıdır.