Organization Accredited by Joint Commission International
ONLINE RANDEVU

Diyabeti Önlemek Mümkün Mü?

Kalp damar hastalıkları, gözde damar tıkanması ve körlüğe kadar giden durumlar, katarakt oluşumu, böbrek yetmezliği, duyu/his eksikliği ve uzuv kayıpları gibi önemli sorunlara yol açabilen diyabetin önlenmesi, riskli kişilerin ortaya çıkarılması koruyucu programlarla önlenebilir.

Gizli şekere dikkat!

Pre-diabetik olarak adlandırılan gizli şeker tanısı konmuş kişilerde 10 yıl içinde tip 2 diyabet gelişme riski yaklaşık olarak %50'dir Buna karşılık basit yaşam tarzı değişiklikleri ile tip 2 diyabet riskinin %58’e varan oranlarda önlenebileceği veya ortaya çıkışının geciktirilebileceği gösterilmiştir. Toplumda çok daha yaygın olarak görülen tip 2 diyabetin önlenmesine yönelik olarak çocukluk çağından itibaren tedbirler almak mümkündür.

Hareketli ol, sağlıklı kal

Şişmanlık ve hareketsizlik yüzünden, günümüzde erişkin tip diyabetin görülme yaşının çocukluk-ergenlik çağına kadar inmiş duruma gelmiştir. Haftanın en az 5 günü, düzenli olarak minimum 30 dk orta yoğunlukta yapılan yürüyüş ve benzeri aktiviteler diyabet riskini %35-40 oranında azaltmaktadır.

Tip 2 diyabet ve uzun dönemli organ hasarlarını önlemek için, hareketli olmanın yanı sıra alınması gereken diğer tedbirleri de şu şekildedir:

  • Boya uygun vücut ağırlığı hedeflenmeli ve bu ağırlığın korunmasına çalışılmalıdır.
  • Yeterli ve dengeli beslenmeli; günde en az 5 (beş) porsiyon sebze ve meyve tüketilmelidir.
  • Günlük enerjinin %25-30’ u yağlardan sağlanmalı, enerjinin doymuş yağ asidinden gelen oranı %10’ un altında olmalıdır.
  • Şeker gibi basit karbonhidratlar günlük enerjinin ≤%10’ unu aşmamalı, basit karbonhidratlar yerine kurubaklagiller, tam tahıl ürünleri tercih edilmelidir.
  • Günlük alınan tuz miktarı 5 gr’ı aşmamalıdır.
  • Sigara kullanılmamalı ve aşırı alkol tüketiminden kaçınılmalıdır.

Bölüm Doktorları

Videolar

08.11.2016
Kilo Vermede Diyet, İlaç Ve Ameliyatların Yeri