Çocuk Diş Sağlığı
İlk Diş Muayenesi Ne Zaman Yapılmalıdır?
Bebeğinizin ilk diş muayenesinin, genellikle ilk dişlerin sürmeye başladığı 6 ay-1 yıl arasında yapılmasını önermekteyiz.
İlk diş hekimi ziyaretinin bu kadar erken olmasının nedeni, ebeveynleri bebeklik döneminde diş temizliği ve yanlış beslenme konusunda bilgilendirmek, çocuğunuzu olası çürüklere karşı korumaktadır.
İlk Diş Muayenesi Nasıl Yapılmalıdır?
Bu dönemdeki çocuklarda muayene anne yada babasının kucağında, herhangi bir el aleti kullanmadan, yavaş ve nazik hareketlerle yapılır. Herhangi bir ağrı hissetmesi mümkün değildir. Amaç diş sürme zamanları, koruyucu uygulamalar ve beslenme konularında sizleri bilgilendirmek olduğundan çocuğunuzla ilgilenecek bir yakınınızın da olması sizi rahatlatacaktır.
Çocuğumu Muayeneye Nasıl Hazırlarım?
Muayeneden önce bu konuda yazılmış hikaye kitapları yardımcı olacaktır.
Çocuğumu Diş Tedavisine Karşı Nasıl Hazırlarım?
Tedavi öncesinde çocuğunuza “sakın korkma, hiç acımayacak” gibi kelimeler kullanmayın. Bu tip sözcükler çocuğunuzun bilinçaltında korku ve acı ihtimalini meydana getirir.
Çocuğunuzun diş muayenesini rutin bir uygulama gibi algılamasını sağlamak gerekir. Bunu her insanın düzenli olarak yaptırdığını kendisine anlatın.
Geçmişteki diş hekimi deneyimlerinizden olumlu olarak bahsedin
Diş hekimine gitme konusunda çekingen davranırsa kendisini iğne ve diş çekimi gibi şeylerle korkutmayın, bunlar çocuğunuzun ileride ihtiyaç duyabileceği işlemler olabilir
Diş hekiminin dişlerine bakmaktan başka hiçbir şey yapmayacağı konusunda sözler vermeyin. Çocuğunuz ve diş hekimi arasında güven duygusu oluşursa en zor tedavilerin bile üstesinden rahatça gelebilir. Çocuklar, doktorlarına güvendiklerinde yetişkinlerden çok daha cesur olabilirler.
Diş hekimine gelen çocuklarda muayeneler ayna ve ışık yardımıyla kolayca yapılır ve sizlere olası problemler ve tedavileriyle ilgili bilgi verilir, çocukların aletleri tanıması sağlanır. Böylece diş hekimi ziyaretinden mutlu ayrılan çocuklar diğer seanslara çok daha hevesle gelecektir.
Çocuğumu tedavi seanslarına getirirken nelere dikkat etmeliyim?
Çocuğunuzu tedavi randevularına özellikle anne-babanın getirmesi doğru olur. Bir yakınınızın refakat etmesi gerekirse mutlaka size ulaşabileceğimiz bir telefon numarası olmalıdır.
Çocuğunuzun aksi söylenmedikçe tok ve uykusunu almış bir şekilde gelmesi gerekir
Çocuklar yoruldukları zaman bir anda çok uyumsuz olabilirler. O nedenle tedavi seanslarını uzun tutma konusunda çocuğunuza ve hekiminize ısrar etmeyin
Çocuğum tedavi olurken yanında kalabilirmiyim?
Çocukların dikkatleri çok kolay dağıldığından çok küçük yaştaki çocuklar dışında ailelerin bekleme salonunda beklemesi daha uygun olur.
Eğer tedavi süresince yanında olmak istiyorsanız, mümkün olduğunca çocuğunuzla sözlü iletişim kurmamaya çalışın. Özellikle ‘acıyor mu?’ gibi sorular, çocuğunuzun uyumunu olumsuz yönde etkileyecektir.