Pnömokokal Hastalıklar
Pnömokokal hastalık tüm dünyadaki çocuklar için önde gelen bir tehdit olmaya devam etmektedir. Pnömokokların neden olduğu enfeksiyonlar pnömoni, bakteriyemi ve menenjit gibi invaziv enfeksiyonlar yanında otitis media ve sinüzit gibi mukozal enfeksiyonları içeren geniş bir spektrum oluşturur. Pnömokok enfeksiyonları yılda yaklaşık 500.000 ölüme neden olur.
Yine de dünyadaki üç çocuktan ikisi ‘’Streptococcus pneumoniae’’ye karşı aşısızdır. (İPD, PNÖMONİ, AOM)
İnvazif pnömokok hastalık (İPH)
İnvazif pnömokok hastalık (İPH), Streptococcus pneumoniae tarafından oluşturulan ve kan veya diğer steril vücut bölgelerinde üremeyle giden (bakteriyemi, sepsis, menenjit gibi) ciddi seyirli enfeksiyon olarak bilinir. İPH hastaneye yatış ile sonuçlanır ve potansiyel olarak hayati tehlikesi vardır.
Her 7 çocuktan 1'indeki bakteriyel menenjit vakası ölümcüldür. Hayatta kalanlar orta şiddetli ila şiddetli engelli olarak kalabilirler. İPH’nin %70'i iki yaş altında görülmektedir.
Pnömoni
Pnömoni global olarak 5 yaş altındaki çocukların ölümlerinde başlıca infeksiyöz nedendir; tüm infeksiyöz ölümler hesaba katıldığında yaklaşık 3 ölümden 1'inden pnömoni sorumludur.
Türkiye’de pnömokoklara bağlı yılda yaklaşık 250 000 pnömoni olgusu görüldüğü söylenebilir.
Akut Otitis Media (AOM)
Pnömokoklara bağlı mukozal enfeksiyonlar başlıca akut otitis media (AOM) ve sinüzit şeklindedir. Bunlar genellikle ölüme yol açmazlar ancak İPH’dan çok daha sık görülür ve önemli bir hastalık yükü oluşturur.
AOM ÇOCUKLAR İÇİN ÜZÜCÜ VE EBEVEYNLER İÇİN ENDİŞE VERİCİ OLABİLİR.
AOM 6 yasından küçük çocuklarda antibiyotik reçetesi yazılmasının önde gelen nedenidir.Pn
Antibiyotiklerin yüksek kullanımı, 6 yaştan küçük çocuklarda antibiyotik direncine yol açan başlıca nedendir.
ömo1 yaşından küçük 10 çocuktan 2'sinde OM tekrar ediyor.ko
Ağrı, timpanostomi tüp yerlestirilmesi, isitme bozuklugu, gecikmis konusma ve dil gelisimi ile ilişkilendiriliyor.
kAOM, ebeveynler için endişe vericidir.
Uykusuz geceler, kaçırılmıs is günleri ve potansiyel mali kayıplara neden olur.
Ülkemizde ulusal aşılama şeması kapsamında 2., 4, 6, ve 18. aylarda pneumokok aşılamaları yapılmaktadır. Lütfen çocuklarınıza önerilen aşıları düzenli şekilde yaptırınız.