Suçiçeği
Suçiçeği Nedir?
Suçiçeği, komplikasyonlara yol açabilen bir viral hastalıktır. Suçiçeği sıklıkla çocuklarda ateş ve döküntü ile karakterize, hafif seyirli, çok bulaşıcı bir hastalıktır. Aşı ile önlenebilen bir hastalık olmasına rağmen halen önemli mortalite ve morbidite sebepleri arasında yer alması, dikkatle üzerinde durulması gereken bir konudur.
Suçiçeği Nasıl Bulaşır?
Suçiçeği etkeni olan varicella zoster virüsü (VZV), enfekte olan kişiden havayolu, damlacık veya hassas kişi ile direk temas yolu ile bulaşabilir. Su çiçeğinin bulaştırıcılığı döküntülerin gelişiminden 24-48 saat önce başladığı için bulaşmanın önlenmesi güçtür.
Kimler Suçiçeği Olabilir?
Tüm dünyada yaygın olarak görülen suçiçeği erkek ve kızlarda eşit oranda görülmektedir. Hastalık hava yolu ve temas ile bulaştığı için özellikle kreş ve okul hayatının ilk yıllarında görülmektedir. Yüksek bulaştırıcılığı olduğu bilinen suçiçeği ile temas sonrasında hassas olduğu bilinen kişilerin %80-90'ı klinik bulgular ile hastalığı geçirmektedir. Yetişkinlerde suçiçeği geçirmediğini belirtenlerin yaklaşık %70-80'inin antikor taşıdıkları gösterilmiştir, yani farkına varmadan suçiçeği enfeksiyonunu geçirmiştir. Hastalığın geçirilmesi ile koruyucu bağışıklık gelişmektedir. Ancak seyrek olmakla birlikte ikinci kez suçiçeği geçirilebileceği de bilinmelidir.
Suçiçeği Tehlikeli midir?
Suçiçeği Her Zaman Masum Bir Hastalık Değildir. Daha önceden sağlıklı çocuklarda önemli mortalite ve morbidite ile ilişkilidir. Döküntüler çok kaşıntılıdır. Kaşıntı önlenmezse döküntü hızla başka yerlere yayılabildiği gibi ikincil bakteriyel enfeksiyonlara da yol açabilir. Suçiçeği aşısı ulusal aşılama şemamızda 1 yaşında yer almaktadır. Lütfen çocuklarınıza aşılarını düzenli şekilde yaptırınız.