Organization Accredited by Joint Commission International
ONLINE RANDEVU

Aşırı Terlemeye Karşı Botox

Aşırı Terleme derdi olanların can dostu BOTOX !

Terleme vücut ısısının ayarlanması için sıcak soğuk havalarda gerekli bir mekanizmadır. Gün içindeki aktiviteler sırasında vücudumuz terleyerek tepki verir. Fizyolojik terleme ihtiyacı dışında gelişen ve günlük hayatımızı önemli ölçüde etkileyen aşırı terleme durumuna "hiperhidroz" adı verilir. Bu durum ter bezlerinin aşırı çalışmasından kaynaklanır.

Aşırı terleme toplumda her 100 kişide 3’ünde görülmektedir. Kişinin hayat kalitesini etkileyen bir durum oluşturur. Başka kişilerle olan ilişkilerini, iş seçimini, kariyerini, kişisel görüntüsünü, kısacası kişinin tüm sosyal hayatını olumsuz yönde etkileyebilir.

Aşırı terlemenin tedavisi için ne yapılabilir?

En sık kullanılan tedavi yöntemlerinden biri Botox uygulamasıdır. Botox uygulaması 2004 yılında ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) onayı almıştır.

Aşırı terlemenin tedavisinde Botox kullanımın yüz güldürücü sonuçlar vermektedir. Özellikle koltuk altı, el ve ayak terlemeleri için uygulanmakla birlikte vücutta terleme olan her noktaya uygulanabilmektedir.

Öncelikle terlemenin yoğun olduğu bölgeleri belirlemek etmek amacıyla test uygulanır. Daha sonra uygulamanın yapılacağı bölge lokal anestezik bir kremle uyuşturulur. Son derece ince iğneler yardımıyla derinin 1mm altına Botox uygulaması yapılır. İşlem yaklaşık 30 dakika kadar sürer.

Botoks’un terlemeyi önleyici etkisi nereden gelir?

Botox’un terlemeyi önleyici etkisi, terlemede rolü olan sempatik sinirlere etki ederek ter bezlerinden ter üretimini önlemesinden oluşur. Uygulamadan sonra etki birkaç gün içinde ortaya çıkar ve 6-10 ay kadar devam eder.

Botoks zararlı mıdır?

Botox, tedavi amaçlı doğru ve iyi kullanıldığında zararsızdır. Yanlış dozlarda ve doğru olmayan uygulamalarda zarar verir. Her ilaçta olduğu gibi Botox’un da yan etkileri bulunmaktadır. Uygulamadan sonra birkaç gün süren geçici ağrılar olabilmektedir. Botox’a karşı alerjisi olanlarda, gebelerde ve kas hastalığı olan kişilerde uygulanması önerilmez. Özellikle antibiyotiklerle ve kas gevşeticilerle birlikte uygulamamalıdır.

Ne sıklıkta tekrarlanmalıdır?

Botox uygulamasında seans aralığı en az 6 ay olmalıdır. Hastanın terlemesinin durumuna göre ilk uygulamadan sonra seans aralıkları artırılabilir.

Etkileri ne kadar sürede ortaya çıkar? Kalıcı bir uygulama mıdır?

Botox kalıcı bir uygulama değildir. Etkisi en az ikinci gün, en geç onuncu gün başlar ve 6 ay kadar terlemeye engel olur.

Botoks yaptırılan bölge için ek ürünler kullanılmalı mıdır?

Botox uygulanmasından sonra ek takviye ürünler kullanmaya gerek yoktur. Tavsiye de edilmez. Üstelik, bazı kozmetik ürünlerin zararlı etkileri de bulunmaktadır. Örneğin, terleme problemi olmayan kişilerde bazı kozmetik ürünler ter bezi kanallarında tıkanıklık yaparak, terleme problemi yaratmaktadırlar. Parfümün doğrudan cilde uygulanması ise zararlıdır.

Terlemeye karşı neden Botox tercih edilmelidir?

Botox son zamanlarda oldukça sık kullanılan güncel bir tedavi yaklaşımıdır. Kalıcı çözüm sağlamamasına rağmen yüz güldürücü sonuçlar vermektedir. Özellikle ilkbahar yaz aylarında tercih edilerek kişilerin ortaya çıkan yoğun terleme sorununu ortadan kaldırmaktadır.

Botoks'un terlemede koku giderici özelliği de var mıdır?

Botox uygulaması sonrasında uygulama yapılan bölgede aşırı terleme engelleneceğinden ter kokusu da ortadan kalkacaktır.

Bölüm Doktorları

Uzm. Dr. Yavuz Eyüp
Dermatoloji
Uzm. Dr. Ebru İkizler
Dermatoloji