Fıtık ve Laparoskopik Cerrahi Tedavisi
Fıtık nedir?
Karın ön duvarındaki zayıf bir alandan, karın içi organlarının bir kese ile birlikte dışarı doğru çıkması durumu fıtık olarak tanımlanır.
Neden fıtık oluruz?
- Genetik yani kalıtımsal nedenler
- Ağır kaldırmak
- Geçirilmiş ameliyatlar
- Obezite
- Sigara içmek
- Karın içi basıncını artıran nedenler (Prostat büyümeleri, kabızlık, öksürük, kitleler…)
- Yaşla birlikte artan dokudaki zayıflamalar
Fıtık olduğumuzu nasıl anlarız?
Şişlik ve ağrı en belirgin özellikleridir. Şişlik, genellikle eforla birlikte beliren ve istirahat halinde kaybolan bir şişliktir. Tuvalette ıkınırken, öksürük nöbetleri sırasında, ayaktayken belirir ve bu efor ortadan kalktığında şişlik kaybolur. Yani büyüyüp küçülme özelliğinde olan bir şişliktir. Ağrı ise fıtık kesesinin veya içerisine giren organın zarının gerilmesine bağlı oluşur. Rahatsız eden bir ağrıdır. Fıtık kesesi küçülürse ağrı da ortadan kalkar.
Fıtık tedavi edilmezse ne olur?
Fıtık kesesi boğulabilir. Boğulma fıtık kesesi içeriğinin tekrar karın içi boşluğa dönememesi halidir. Eğer bu organlar ince barsaklar ise oluşan dolaşım bozukluğu, barsak delinmelerine ve karın içi zarının iltihaplanmasına neden olur ki bu da hayatı tehdit eden durumlar yaratabilir.
Ayrıca, fıtık İçerisine giren organların dolaşımı bozularak çürüme ve delinmeler olabilir.
Fıtık tedavisi nasıl yapılır?
Fıtığın tedavisi cerrahidir. 2 çeşit tedavi vardır. Bunlar açık ve kapalı (laparoskopik) yöntemlerdir. Açık yöntem ile olan operasyonlarda, karın ön duvarındaki delik olan bölge dikişlerle ya da yama ile kapatılır. Kapalı (Laparoskopik) yöntemde ise ameliyat büyük kesiler olmadan kamera yardımı ile karın içerisinden, yama kullanılarak gerçekleştirilir. Açık yöntemlere göre daha konforludur.
Laparoskopik fıtık onarımı nasıl yapılır? Avantajları nelerdir?
Laparoskopik fıtık onarımları genel anestezi ile gerçekleştirilir. Fıtığın tipine ve uygulayacağınız yere göre yamalar tercih edilerek, yırtık olan bölgeye özel zımba ve dikişlerle bu yamalar tespit edilirler. Ameliyat sonrasında büyük kesiler olmadığı için hastaların ağrıları ve hareket kısıtlılıkları daha azdır. Daha hızlı olarak işlerine dönebilirler. Kasık fıtığı ameliyatından sonra ertesi gün araba sürüp işlerine dönebilirler. 2 hafta içerisinde hafif sporlarına başlayabilirler. Sporcular içinde uygun ameliyatlardır. Erken dönemde aktif spor hayatına dönebilirler. Kozmetik sonuçları, açık olan operasyonlara göre daha iyidir. Özellikle daha önce açık ameliyat olmuş ve nüks etmiş hastalarda, iki taraflı kasık fıtıklarında aynı deliklerden iki bölgeye de yama koyma şansı olduğundan, kesi yeri fıtıklarında nüksün daha az görüldüğünden, LAPAROSKOPİK FITIK ONARIMLARI‘nın avantajı büyüktür.