Organization Accredited by Joint Commission International
ONLINE RANDEVU

Obezite Cerrahi

Obezite ameliyatları, hastaların kilo verip, daha fit bir görüntüye sahip olmasının yanı sıra hipertansiyon, diyabet, yüksek kan yağları, ürik asit yüksekliği gibi hayatı tehdit eden ve organları bozan kan değerlerinden de kurtulmalarını sağlar.

Tüp mide ameliyatlarında bazı hastalar yeme dürtülerinden dolayı zaman içerisinde verdiği kiloları geri alabilir, ancak obezite ameliyatının ardından hastanın eski kilolarına dönmesi çok zordur.

Verilen kiloların tekrar alınmaması için hasta belirlenen fiziki aktiviteleri bir yaşam tarzı haline getirmelidir. Şeker hastalığından korunmak için de verilen kiloların geri alınmaması son derece önemlidir ve Hipertansiyonda obezite cerrahisi sonuçları daha etkilidir.

Obezite Cerrahisi Kimler İçin Uygundur

Beden kitle indeksi 40’ın üzerinde olup düzenli diyet ve egzersize rağmen kilo veremeyen hastalar ile Beden Kitle İndeksi 35- 40 arasında olup obeziteye bağlı hipertansiyon, diyabet veya uyku apnesi gibi ek hastalıkları olan ve düzenli diyet ve egzersize rağmen kilo veremeyen hastalara obezite cerrahi uygulanır.

Ameliyat İçin Engel Oluşturacak Durumlar

  • Ciddi psikiyatrik problemi olan hastalar
  • Ameliyat sonrası tedavi uyumu sağlayamayacak hastalar
  • Madde ve alkol bağımlılığı olan hastalar
  • Anestezi almaya engel bir durumu olan hastalar.

Obezite Cerrahisinin Sağladığı Avantajlar

  • Hipertansiyon problemi olan obez hastalarda ameliyat sonrası tansiyon ölçümlerinde ciddi düzelmeler olur. Bu hastalar %60-70 tansiyon ilaçlarını kesmektedir.
  • Tip 2 diyabet hastalarında kan şekeri seviyelerinde ciddi düzelmeler olur. Hastaların yarıdan fazlasın kullandıkları antidiyabetik ilaçları bırakabilir.
  • Ameliyatın ardından kalp hastalığı riskinde belirgin azalma olur.
  • Fazla kilolara bağlı uyku apnesi problemleri düzelir.
  • Solunum sistemi sıkıntılarında düzelme olur.
  • Yukarıda bahsedilen yararların sonucunda hastaların hayat kaliteleri belirgin olarak artar.

Ameliyat Çeşitleri

Mide Bandı

Mide bandı laparoskopik yöntemle yapılan bir operasyondur. Midenin giriş kısmından 3-4 cm aşağıya yerleştirilen bir band sayesinde küçük bir mide poşu oluşturulmuş olur. En önemli avantajı bandın ayarlanabilir olmasıdır. Hastanın takiplerine göre bandın sıkılığı arttırılıp azaltılabilir. Bu ayarlama işlemini yapabilmek için cilt altına bir port yerleştirilir.

Band kayması, bandın erozyonu, yutma problemleri, band hasarlanması ve port yeri problemleri ameliyat sonrasında karşılaşılabilecek sorunlar olarak sayılabilir.

Tüp Mide (Sleeve gastrektomi)

En popüler obezite cerrahisi ameliyatı tüp mide ameliyatıdır. Ameliyat laparoskopik yöntemle başarılı bir şekilde yapılabilmektedir.  Bu ameliyatta midenin büyük bir bölümü çıkartılır ve geriye yaklaşık midenin total hacminin %25-30 u kalır.

Ameliyatta mide fundus denilen üst kısmı da çıkarılır. Bu nedenle mide fundusundan salgılanan ve iştah hormonu olan Grelin düzeyleri düşer ve hastalarda ameliyat sonrası iştah kontrolü daha kolay olur.

Bu ameliyatta mide kapasitesinde azalma olmasına rağmen mide fonksiyonlarında bir bozulma olmaz. Midede ülser oluşma riski azalır.

Gastrik Bypass

Bu ameliyatta mide girişinde yaklaşık 25-30 cc lik mide hacmi oluşturulmakta ve mideden 100-150 cm uzaklıkta bir incebağırsak bölgesi bu poş ile birleştirilmektedir. Bu ameliyat hem yemeyi kısıtlayıcı hem de emilimi azaltıcı bir ameliyattır. Teknik olarak daha zor ve riskleri biraz daha yüksektir ve geri dönüşümsüz bir ameliyattır. Uzun dönem sonuçları tüp mide ameliyatı ile benzerdir, bu nedenle günümüzde tüp mide ameliyatı biraz daha fazla tercih edilmeye başlanmıştır.

Bölüm Doktorları

Prof. Dr. Adil Baykan
Genel Cerrahi, Kolorektal Cerrahi, Cerrahi Onkolojisi
Op. Dr. Hayati Ekşioğlu
Genel Cerrahi
Prof. Dr. Emin Ersoy
Genel Cerrahi, Obezite Merkezi Başkanı
Op. Dr. Serdar Demiral
Genel Cerrahi
Op. Dr. Selçuk Öktemer
Genel Cerrahi

Videolar

08.10.2019
Prof. Dr. Emin ERSOY - Habertürk - Obezite Tedavileri
26.06.2017
Prof. Dr. Emin ERSOY - Bayramda Beslenme
22.05.2017
Prof.Dr. Emin Ersoy Zahide Yetiş'le de...
03.04.2017
Prof. Dr. Emin Ersoy, FOX TV'ye #Reflü İle İlgili Açıklamalarda Bulundu
27.03.2017
Prof Emin Ersoy- Treating Obesity as a Disease
27.03.2017
Prof. Dr. Emin Ersoy - Obezite Önlenebilir Mi?
27.03.2017
Prof. Dr. Emin Ersoy - Medistate Hastanesinde Fıtık Tedavisinde Hangi Yöntemler Kullanılıyor?
27.03.2017
Prof. Dr. Emin Ersoy - Reflü Hastalığında Hangi Tedavi Yöntemleri Uygulanmakta?
20.03.2017
Prof. Dr. Emin ERSOY - Laparoskopik Fıtık Ameliyatları
20.03.2017
Prof. Dr. Emin ERSOY Obezite Operasyonu Sonrası Hastalarıyla...
08.11.2016
Kilo Vermede Diyet, İlaç Ve Ameliyatların Yeri