Epilepsi
Kişinin zaman zaman tekrar eden nöbetler yaşamasına neden olan epilepsi beyinde bulunan sinir hücrelerinin aktivitesinin değişikliği sonucu ortaya çıkan bir merkezi sinir sistemi rahatsızlığı. Genellikle istemsiz hareketler ve bilinç değişikliği ile karakterize edilen epilepsi, tekrarlayıcı ataklarla kendini gösteren kronik bir hastalık.
Belirtileri nelerdir?
Epilepsinin genel olarak vücutta kasılma, istemsiz hareketler, morarma ağızdan köpük gelmesi gibi tipik belirtiler verdiğini belirten Nöroloji Uzmanı Dr.Gülistan Halaç, hastalığın kişiden kişiye değişebilen belirtilerinin de olduğuna dikkat çekti. “Örneğin; kişinin aniden dalgınlaşması, soruları yanıtsız bırakması ve kasılmalar epilepsi belirtisi olabiliyor. Bu tip şüpheli durumlarda mutlaka hekime başvurulmalı.”dedi.
Epilepsi ile karıştırılan durumlar nelerdir?
Epilepsi rahatsızlığının çoğu zaman diğer tıbbi sorunlarla karıştığının altını çizen Halaç, psikojenik nöbetler, senkop, serebrovasküler hastalıklar, migren, uyku bozuklukları, hareket bozuklukları, metabolik sorunlar ile epilepsi belirtilerinin benzerlik gösterdiğini bu sebeple hastalığa tanı konulmadan önce detaylı tetkiklerin yapılması gerektiğini belirtti.
Epilepsi ilaçla tedavi edilebilen bir hastalıktır
Erken teşhisin her hastalıkta olduğu gibi epilepsi tedavisinde de önemli bir yere sahip olduğunu söyleyen Uzman Dr Gülistan Halaç, “Gözden kaçan ve tedavi edilmeyen nöbetler daha sonra büyük nöbetlerle geri dönebiliyor. Ancak, uygun tedavi ile epilepsi hastalarının dörtte üçünden fazlası nöbet geçirmeden normal bir yaşam sürebilir” şeklinde konuştu.