Kolajen Takviyesi
Kolajen takviyesi alırken nelere dikkat edilmelidir?
- Kolajen vücudumuzdaki proteinlerin yaklaşık %25’lik kısmını oluşturan, derimizin %75’ini meydana getiren önemli bir proteindir.
- Yaşlanma, sigara, alkol, vücuttaki oksijen azlığı, beslenme yetersizliği, güneş ve dış etkenler sebebiyle 20’li yaşlardan sonra vücutta kolajen sentezi azalır. Takviye almak vücutta üretimini arttırsa da beslenme ile desteklemek önemlidir(sinerjik etki).
- Yapılan araştırmalarda oldukça iyi şeyler söyleniyor ancak güven vermesi için daha çok klinik çalışmaya ihtiyaç duyulduğu kesin.
Eksiklik Belirtileri
- Halsizlik, yorgunluk
- Deride sarkmalar, kırışıklıklar
- Eklem ağrıları, performans düşüklüğü
- Yaraların geç iyileşmesi
Hangi kolajen tipi?
- 19 farklı kolajen tipinden en çok tip 1 ve tip 2 kolajenlerin deriye direnç sağladığı görülmüştür.
- Kolajen hidrolizatı balık, domuz ve sığırdan üretilmektedir. Bunlardan biyoyararlanımı en yüksek olanının, balık kolajeni olduğu düşünülmektedir.
- Kolajen C vitamini ile birlikte alındığında etkinliği artmaktadır. Bazı çalışmalarda süt ile birlikte alınması da tavsiye edilmektedir.
- Günlük kullanım dozu çalışmalarda 10g olarak belirlenmiştir. Çoğunlukla 3 ay süresince akşam saatlerinde günlük dozda alınması önerilmektedir. Sürekli kullanımına gerek yoktur.
Kolajen kullanımının;
- Gebe ve emzikli bireylerde kullanımına dair yeterli veri yoktur.
- Bazı otoriteler özellikle sığır(inek) kaynaklı kolajenin üretim aşamaları ile ilgili endişelidir.
- Piyasada birçok kolajen takviyesi bulunmaktadır. Üretim aşamasında bir standardizasyon olmadığı için güvenilir firmalar tercih edilmelidir.
Kolajen Üretimini Arttıran Besinler
- İlikli kemik suyu
- Yağsız et/balık
- Spiriluna (Su yosunu)
- Yumurta
- Böğürtlen, ahududu, yaban mersini gibi kırmızı ve mor meyveler
- Sarımsak, lahana gibi kükürt içeren sebzeler
- Ceviz, badem, kaju gibi yağlı tohumlar
Bölüm Doktorları
Dyt. Gözde Şahin
Beslenme ve Diyetetik
Dyt. Buşra Sarı
Beslenme ve Diyet