Organization Accredited by Joint Commission International
ONLINE RANDEVU

Sağlıklı Zayıflama

Obezite ve buna bağlı hastalıkların her geçen gün arttığı günümüzde, sağlıklı beslenme ya da kilo verme sadece estetik kaygılar nedeniyle uygulanması gereken bir sistem değil, sağlıklı bir hayat için zorunluluk!

Beslenmek insan vücudunda serotonin denen mutluluk hormonunun salınmasını uyaran etkenlerden biri. Durum böyle olunca, beslenme sadece kişinin besin ihtiyaçlarını karşılamıyor, damak tadını geliştiriyor, mutlu ediyor, sosyal ihtiyaçlarını karşılamasını sağlıyor. Bu da beraberinde çağın hastalığı obeziteyi getiriyor... Bugün gelinen noktada sağlıklı beslenme ya da kilo verme sadece estetik kaygılar nedeniyle uygulanması gereken bir sistem olmaktan çıkıyor, sağlıklı bir hayat için zorunluluk haline geliyor. Peki ama sağlıklı bir kiloya nasıl inebilir ve bu kiloda nasıl kalabiliriz? Her pazartesi başlayıp haftanın ortasına gelindiğinde vazgeçilen diyetlerin bunun için yeterli olmadığını artık biliyoruz.

Fazla kilolarımızdan hangi yöntemlerle kurtulabiliriz?

Sizi rahatsız eden fazla kilolardan kurtulmanın birçok yöntemi var. Beslenme tedavisi, fiziksel aktivitenin arttırılması, davranış değişikliği terapisi, gerekli durumlarda cerrahi girişimler ve ilaç tedavisi bu yöntemler arasında. Bazı aletli-ilaçlı girişimlere ve uygulamalara da bu konuda başvurulabiliyor.

Biz beslenme uzmanları, hangi yöntem uygulanırsa uygulansın, beslenme bilinci oluşturulmadan bu işin yarım kaldığını düşünüyoruz. Uygulanan her yöntem kişi sağlıklı beslenmeyi öğrenmezse başarısız olmaya mahkum. Kilo bir şekilde verilir. Ancak kilo verirken bedeninize de geri dönüşü olmayan zararlar verebilirsiniz. Tabii diğer bir sorun da kilo verdikten sonra sağlıksız beslenmeye geri dönmek ve verilen bütün kiloları fazlasıyla geri almak... Kişiler genellikle kendileri diyet yaptıklarında veya sağlıksız diyetleri yapmayı seçtiklerinde ‘kilo vereyim de nasılsa bir şekilde korurum’ düşüncesinde oluyor. İstedikleri kiloya indiklerindeyse ideal kiloda olmanın rahatlığıyla ya da uzun süredir beslenmelerinden çıkardıkları zararlı yiyecekleri çok özledikleri için bu yiyecekleri tüketmeye başlıyorlar. Sonrası ise kaçınılmaz olarak kilo almak oluyor.

MOTİVASYON ÖNEMLİ

Sağlıklı bir zayıflama programı nasıl olmalı?

Sağlıklı bir zayıflama programı sizi sosyal hayatınızdan uzaklaştırmadan, sevdiğiniz besinleri tüketmenize de izin vererek, tüm ihtiyacınız olan enerji ve besin öğelerini karşılayacak şekilde planlanmalı. Kilo verme tamamlandığındaysa koruma programı bu işin devamlılığını sağlamalı. Koruma programı demek, ‘kilo verme aşamasında yaptığınız diyetinize alışın, bundan sonra bu kaloride beslenin’ demek değil. Kilo verirken nasıl aldığınız kalori bir miktar azaltılıyor ise koruma programında da aldığınız kalori yavaş yavaş arttırılıyor.

Tüm bunlar göz önünde bulundurulduğunda sağlıklı zayıflama veya ideal kiloda kalmanın yolu size özel hazırlanmış sağlıklı bir diyet yapmak. Bunun için de anlaşabildiğiniz, beslenme ve diyetetik bölümünden mezun doğru insanı yani beslenme uzmanını seçmekten geçiyor. Diyetisyen size en uygun diyeti bile hazırlasa, siz eğer motive değilseniz bu iş asla çözüm bulamıyor. Bu nedenle önce kendinize sonra diyetisyeninize güvenin ve sağlığınıza ve ideal hayal ettiğiniz kiloya ulaşın.

Nasıl bir sistemle çalışıyoruz?

Randevu ile gelen kişiyle öncelikle bir görüşme yapıyoruz. Bu görüşmede günlük beslenme alışkanlıkları, sağlık durumu ve yaşam tarzı hakkında sorularla bilgi sahibi oluyoruz. Hazırlayacağımız beslenme programı kişiye özel olacağı için bu bilgiler son derece önemli. Bu arada hastanın hormonal ya da bir endokrin sorunu varsa mutlaka ilgili hekimlere yönlendiriliyor. Ön görüşme sonrasında profesyonel bir tartı sistemi olan ‘Inbody 230’ yardımıyla ayrıntılı vücut analizi yapılıyor. Tartı bize kişinin metabolizma hızını, vücut yağ-kas ve su oranını gösteriyor. Tartıdan çıkan sonuç ile kişinin özelliklerine göre ideal bir kilo ve bu kiloya sahip olmak için gerçekçi bir süre belirleniyor.

Sonrasında kişinin yaşam tarzı, sağlık durumu ve alışkanlıkları -vazgeçemedikleri göz önünde bulundurularak- yaşına, boyuna, yağ oranına ve metabolizma hızına uyumlu sağlıklı bir beslenme programı oluşturuluyor. Bu beslenme programı hastalıklara yönelik, özel dönemlere (gebelik-emziklilik-sporcu-menopoz) yönelik, özel günlere (yılbaşı-bayram-tatil) yönelik, kilo alma veya kilo vermeye yönelik olabiliyor. Ya da sadece kilo koruma hedeflenip sağlıklı beslenme bilinci kazandırmak da hedeflenebiliyor.

İlk görüşme sonrasında, kişinin motivasyonu, kilo verme hızı ve diyetine uyumu göz önünde bulundurularak haftalık, 10 günlük veya 2 haftalık kontroller ile tekrar görüşme programlanıyor. Kişinin her muayenesinde vücut analizi tekrarlanıyor ve diyet listesi kişiden alınan geri bildirimlere göre yeniden oluşturuluyor.

Sağlıklı Zayıflamada 10 Adım

  • Gün içerisinde 2.5-3 saat ara ile az az beslenin.
  • Günlük beslenmenizde her besin grubundan bulundurun. (Et-ekmek-sebze-meyve-tahıl-yağ)
  • Acıkmasanız ve canınız hiçbir şey yemek istemese dahi ara ve ana öğünlerinizi atlamayın.
  • Zayıflama diyetlerinin sihirli değneği sudur. Günde en az 2-2.5 lt. su için.
  • Haftada en az 3 gün spor yapın.
  • Her gün en az 2-3 porsiyon taze veya kuru meyve tüketin.
  • Gün içerisinde yediklerinizi not etme alışkanlığı kazanın. Böylelikle ne kadar yediğinizi kontrol etme imkanı yakalarsınız.
  • Süt, yoğurt, peynir ve ayran gibi kalsiyum kaynaklarını tüketmeyi ihmal etmeyin, kalsiyum iyi bir zayıflama yardımcısıdır.
  • Protein metabolizmayı hızlandırma özelliğine sahiptir, günlük beslenmenizde yumurta, kırmızı et, tavuk, balık ve kuru baklagillere ölçülü bir şekilde yer verin.
  • Haftada 1 gün hiçbir şey yemeden sabah tuvalet sonrası tartılıp not edin.

Diyete Hangi Gün Başlamalıyım?

Kilo vermeye tam bir motivasyonla başlanması gerekir. Kişinin kendini hazır hissettikten sonra diyete başlamak için herhangi bir gün saymanın ya da zaman belirlemenin bir mantığı yoktur.“Kişi isterse karar verdiği ilk andan itibaren bir uzmandan destek alıp kendisine özel hazırlanmış bir diyet programı ile akşam yemeğinden sonra bile diyete başlayabilir” diyen Dyt. Şahin görüşlerini şöyle ifade etti: “Zayıflamak için gün belirlemek veya belirli bir sürenin geçmesini beklemek bu belirlenen döneme kadar kişilerde ‘nasılsa diyete gireceğim, başlamadan istediğimi yiyeyim’ gibi bir düşünceye kapılarak sınırsız yemek yeme ile sonuçlanabiliyor. Bu durumda verilmesi gereken kilo örneğin 15 ise 17-18 kg.’lara çıkabiliyor. Kilo verme dönemi zaten kişilerde sıkılmalara yol açan bir durumken, diyete hemen başlamadan önce kilo alarak bu dönemi daha da uzatmamak gerek. Haftanın ilk günü olması sebebiyle pazartesi diyete başlamak için genellikle tercih edilen bir gün. Kişi pazartesi veya kendini iyi hissettiği ya da uğurlu olduğuna inandığı gün diyete başladığında kendini daha motive olmuş hissedecekse tabii ki o günü de diyete başlamak için seçebilir. Ancak daha önce de bahsettiğim gibi belirlediği günü bekleyerek zaman kaybedilmesine aslında hiç gerek yok.”

Bölüm Doktorları

Dyt. Gözde Şahin
Beslenme ve Diyetetik
Dyt. Büşra Sarı
Beslenme ve Diyet
Dyt. Zeynep Günaydın
Beslenme ve Diyet