Organization Accredited by Joint Commission International
ONLINE RANDEVU

Çocukluk Çağında Akut İmmun Trombositopenik Purpura

Akut immun trombositopenik purpura nedir?

İdiyopatik trombositopenik purpura çocukluk çağındaki en sık kanamaya yatkınlık hastalığıdır. 4-8/100.000 sıklıkta görülen bir hastalıktır. Kesin nedeni belli değildir. Son 2-3 hafta içerisinde geçirilen viral enfeksiyonlar ve aşılar bu olayı başlatabilmektedir. Vücutta trombositlere yönelik antikorlar üretilir. Bu antikorlar trombositleri parçalar ve trombosit sayısının düşmesine yol açar. Peteşi adı verilen mavi-mor renkli noktasal tarzda kanamalar, morluklar, burun kanaması ve diş eti kanaması eşlik edebilir. En korkulan kanama intrakranial kanamadır.

Tanı koyduran kesin bir laboratuvar testi yoktur. Diğer nedenlerin dışlanmasıyla tanı konulur. Trombosit sayısı 20.000/mm3 altında tedavi uygulanır. Tedavisinde IVIG ve metil prednizolon ilk seçenek olarak kullanılabilir.

Bu hastalıkta vakaların %80 gibi çok büyük bir kısmı tedaviye yanıt verir ve bir yıl içerisinde düzelir. Ancak %20 kısmı kronikleşebilir.

Özetle; çocuğunuzda mavi-mor renkli noktasal tarzda kanamalar, morluklar, burun kanaması ve diş eti kanaması vs. mevcut ise, çocuğunuzda ‘Akut immun trombositopenik purpura’ hastalığı olabilir. En kısa sürede Çocuk Hematoloji doktoruna başvurmanız önerilir.


Bölüm Doktorları

Prof. Dr. Betül Tavil
Çocuk Hematolojisi ve Onkolojisi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Kemik İliği Transplantasyon Ünitesi

Videolar