Çocukluk Çağında Lenfodenopati
Çocuğumun lenf bezleri büyüdü, telaşlanmalı mıyım?
Lenf bezleri vücudumuzda baş-boyun, mediasten (göğüs boşluğu), abdomen (karın) ve inguinal (kasıklar) bölgelerde, bağışıklık sistemimizin bir parçası olarak yer almaktadır. Çocuklarda lenf bezleri çeşitli nedenlerle büyüyebilmektedir. Sıklıkla baş-boyun bölgesindeki bir enfeksiyona ikincil olarak boyunda lenf nodu büyümesini çocuklarda çok sık görmekteyiz.
Lenfodenopati tanısı nasıl konulur?
Lenf nodlarında büyüme lokal bir enfeksiyona bağlı olarak mı, yoksa sistemik bir hastalığın bir parçası olarak mı gerçekleşmiştir?
Bunu ayırt etmek için dikkatli bir öykü ve fizik muayene, yanı sıra laboratuvar incelemeleri olarak tam kan sayımı, periferik yayma, CRP, Sedimentasyon, LDH (Laktat dehidrogenaz) ve diğer biyokimyasal parametreler bakılmalı/araştırılmalıdır. Lenf nodu bölgesinin ultrasonografi ile değerlendirilmesi tanı ve takipte çok değerlidir. Özellikle bir damla kanın lam adı verilen cama damlatılıp, özel boyalarla boyanması sonucunda gerçekleştirilen periferik yayma incelemesinde atipik hücrelerin görülmesi lösemi/lenfoma açısından uyarıcı olabilir. Bu hastalarda kemik iliği incelemesi ve/veya lenf nodu biyopsisi vakit kaybetmeden yapılmalıdır.
Lenfodenopati belirtileri nelerdir?
Antibiyotik tedavisine rağmen gittikçe büyüyen lenf nodlarında, karaciğer ve dalak büyüklüğünün eşlik ettiği, gece terlemesi, kilo kaybı, antibiyotik tedavisine yanıt vermeyen ateş durumlarında da yine lenf nodu biyopsisi yapılmalıdır.
Özetle çocuğunuzda lenf nodu büyümesi fark ettiğinizde, bunun çok büyük bir olasılıkla enfeksiyona ikinci olarak büyüdüğünü bilin, ancak yine de takip/tedavi amaçlı Çocuk Hematoloji / Onkoloji doktoruna başvurmanız çok önemlidir. Böylece kötü huylu bir hastalığın erken tanı ve tedavisi mümkün olabilecektir.