Organization Accredited by Joint Commission International
ONLINE RANDEVU

Kalp Kateterizasyonu ve Anjiyografi

Kalp kateterizasyonu ve anjiyografi tedavi değil, tanı (teşhis) yöntemidir. Kalp boşluklarının ve koroner arterlerin kontrast madde (bir çeşit tıbbi boya maddesi) verilerek görüntülenmesi ve “X” ışınları kullanılarak hareketli film çekilmesi esasına dayanır. Elde edilen veriler tedavinin yönlendirilmesinde çok kıymetlidir ve çoğu hastada tedavi stratejisinin seçimi için temel belirleyici olmaktadır. İşlemlerin başarı oranı %99’un üzerindedir.

İşlem öncesi hastalar 4-12 saat aç bırakılır. (ilaçlar su ile alınabilir). Hasta kateter laboratuarına alınmadan önce, daha iyi bir sterilizasyon sağlanabilmesi için kasık bölgesi traşının yapılmış olması gerekir. Gereğinde sakinleştirici bir ilaç uygulanır. İşlemin yapılacağı kasık ya da kol bölgesi uyuşturulur ve bu bölgedeki atardamara kanül yerleştirilir. (giriş yolu açılır). Plastik benzeri maddeden yapılmış ince bir boru (kateter) ile kalp boşluklarına ulaşılıp basınç kaydı yapılır; kontrast madde verilerek koroner arterler çeşitli projeksiyonlarda görüntülenir ve film kayıtları alınır, CD ye kaydedilir.

Bu işlem 20-30 dakika sürer. İşlem tamamlandıktan sonra kasıktaki kanül çıkartılır ve 10 dakika süre ile bu bölgeye bası yapılır. Kanamanın durduğu görüldükten sonra oldukça sıkı bir bandaj ile kapatılır. Ancak bazı tıbbi gereklilik hallerinde, kasıktaki kanülün daha uzun süre yerinde muhafaza edilmesi gerekebilir. İstisnai durumlar dışında, işlemden 24 saat sonra hastanın günlük yaşamına dönmesine izin verilmektedir.

Anjiyografi sırasında, nadiren, işlemlerle ilgili sorunlarla (komplikasyonlar) karşılaşılabilmektedir. İşlem yapılan damar bölgesinde ağrı, hafif şişlik ve morarma (hematom, ekimoz, psödo-anevrizma) olabilmektedir. Ancak, işlem bölgesinde onarım gerektirecek komplikasyonların olma olasılığı %2’dir. Nadiren inme (felç) ve miyokard enfarktüsü gelişme ihtimali vardır (1000’de 2 civarında). Hayati riskin 1000’de 2’den düşük olduğu bilinmektedir. Diğerleri kalp damarlarında ve boşluklarında delinme, ağır alerjik reaksiyona bağlı tansiyon düşüklüğü, bazı ritim bozuklukları, geçici kalp pili gereksinmesi vb. olup bunlar artık günümüzde de çok nadir olarak görülebilir. Kreatinin ve üre değerlerinin yüksek olduğu hastalarda kullanılan iyotlu kontrast maddeye bağlı olarak, böbrek fonksiyonları bozulabilir. Ancak çoğunlukla bu bozulma geçicidir.

Bölüm Doktorları

Prof. Dr. Yusuf Tavil
Kardiyoloji
Doç. Dr. Zekeriya Küçükdurmaz
Kardiyoloji
Prof. Dr. Yüksel Çiçek
Kardiyoloji Uzmanı