Organization Accredited by Joint Commission International
ONLINE RANDEVU

Burun Tıkanıklığı, Sinüzit ve Tedavileri




















  • Psikolojik sorunlar gelişmesine yatkınlık olur. Bu hastalar özellikle sinirli olduklarından yakınırlar.Ses kalitesi bozulur ve burundan konuşma gelişir.
  • Çocuklarda geceleri boyun ensede terleme ve bazen altını ıslatma problemleri olabilir.
  • Kronik yorgunluk sendromu gelişebilir.
  • Migreni tetikleyerek kronik baş ağrısı sorunlarına yol açabilir.

5. RAHAT BİR NEFES İÇİN HANGİ YÖNTEMLERE BAŞVURULUYOR?

Öncelikli olarak ilaç tedavisiyle kronik sinüzit, alerjik rinit, burun eti büyümesi sorunları giderilmeye ve burun tıkanıklığı ortadan kaldırılmaya çalışılır. Şayet düzelme olmuyorsa operasyona başvurulabilir.

6. AMELİYAT NE ZAMAN ŞART, NASIL KARAR VERİLİYOR? TIKANIKLIK İÇİN NASIL BİR OPERASYON UYGULANIYOR?

Burun eti büyümesine bağlı burun tıkanıklığını ilaç tedavisine rağmen çözemiyorsak, burun etlerini radyo frekans ve ya lazer ile küçültüp solunum yolunu açıyoruz. Kronik sinüzite bağlı tıkanıklıklarda ilaç tedavisine cevap vermeyen vakalarda balon ile, lazer ile, endoskopik navigasyonlu operasyon yöntemleriyle sinüzit tedavisi amaçlı operasyonlar uygulanabilir.

Burun deviasyonu dediğimiz kıkırdak eğikliklerinde burun tıkanıklığı olgularında ilaç tedavisi maalesef işe yaramıyor ve solunum yolunu açmak için endoskopik ya da klasik yöntemlerle cerrahi olarak tedavi uygulayabiliyoruz.

Burun deviasyon operasyonları önceden yapılanlara göre günümüzde oldukça değişmiştir. Eskiden bu operasyonlar lokal anestezi ile yapılırdı ve ağrılı ameliyatlar olarak bilinirdi. Ameliyat sırasında oldukça kaba aletler kullanılırdı. Ameliyat sonrası kullanılan tamponlar bez tamponlardı ve çıkarılırken ağrıya sebep olurdu. Hastalar ameliyattan sonra belki birkaç gün hastanede yatmak zorunda kalıyordu.

Günümüzde yaptığımız operasyonlar ise genel anestezinin üstün konforundan faydalanılarak yapılan ağrısız operasyonlar halini almıştır. Artık bu operasyonlar endoskopi eşliğinde mikro aletler kullanılarak yapılan endoskopik septoplasti denilen şekle bürünmüştür ve bilgisayar ekranından takip edilerek, kameralar eşliğinde yapılan basit operasyonlar halini almıştır.

Bu operasyon sonrası akşamında aynaya baktığınızda dikiş morarma şekil değişikliği alçı şişme ve ya yüze kan oturması görünümü ve problemi olmaz. Yani operasyon öncesi yüz neyse sonrasında da tıpatıp aynısını görürsünüz. Morarma şişme alçı dikiş estetik operasyonunda olur çünkü kırılarak yapılıyor. Gerçi rinoplasti operasyonunda da ultrasonik alet ile kırmadan morarmadan operasyon yapılabiliyor.

Ameliyat sonrası aynı gün taburcu olan hastalar birkaç gün içerisinde işlerine devam edebilmektedirler.Teknolojinin sağladığı bu konfor ve ağrısız operasyon teknikleri belki hastalarıdan daha çok hekimleri memnun etmektedir.

Bölüm Doktorları

Prof. Dr. Muhammet Tekin
Kulak Burun ve Boğaz Hastalıkları
Op .Dr. Merve YILDIZ
Kulak Burun ve Boğaz Hastalıkları
Prof. Dr. İsmail Yılmaz
Kulak Burun ve Boğaz Hastalıkları