Nöropatik Ağrı
Nöropatik ağrı nedir?
Sinir sisteminin herhangi bir bölümünün hasarı ve/veya fonksiyonunda bozulmaya bağlı olarak ortaya çıkan ağrılara nöropatik ağrı denir. Vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkan nöropatik ağrı çevresel sinir sisteminden, merkezi sinir sisteminden ya da otonomik sinir sisteminden kaynaklanabilir.
Nöropatik ağrının en sık sebepleri nelerdir?
- Romatoid artrit, poliarteritis nodosa, sistemik lupus eritematozus ve skleroderma gibi romatizmal hastalıklar
- Şeker hastalığı
- Travma ve tuzak nöropatiler gibi küçük travmalar
- Herpes zoster virüsünün yaptığı zona hastalığına bağlı nöropatiler
- Kanser hastalarında sinirlerin tutulumuna bağlı nöropatiler
- Doğuştan olan bazı metabolik hastalıklara bağlı olarak görülen nöropatiler
- Alkol veya bazı ilaçların kullanımına bağlı kimyasal yolla oluşan nöropatiler
Nöropatik ağrının tedavisinde neler yapılabilir?
Başlangıç olarak nöropatik ağrının ortaya çıkmasına sebep olan etkenin belirlenmesi gerekmektedir. Nöropatik ağrının tedavisinde ilk basamak olarak medikal tedavi verilmektedir. Bu amaçla, konvulsiyon önleyici ilaçlar, depresyona karşı ilaçlar, lokal anestezikler kullanılmaktadır.
İlaç tedavisi ile hastalarda yeterli rahatlama sağlanamaz ise, girişimsel tedavi yöntemleri kullanılmaktadır. Bu yöntemlerin kullanımında ilke olarak en az yan etki ile en çok fayda sağlamaya çalışmak prensibi ile hareket edilerek işlemler yapılabilmektedir.
Nöropatik ağrının tedavisinde kullanılan yöntemler nelerdir?
Epidural steroid enjeksiyonları: Ağrılı bölgeye dağılan sinirlerin kaynaklandığı omurilik segmentini kapsayacak şekilde epidural aralığa steriod ilaç verilmesini içeren tekniktir.
Spinal kord stimülasyonu yöntemleri: Omurilik seviyesinde ağrı iletimini düzenleyen aracı maddelerin artması ve bu artışa bağlı olarak ağrı sinyallerinin beyin gibi üst merkezlere iletiminin kesilmesi hedeflenmektedir.