Organization Accredited by Joint Commission International
ONLINE RANDEVU

Mikroenjeksiyon (ICSI)

tupbebek@medistate.com.tr

Mikroenjeksiyon Nedir?

Klasik Tüp Bebekte yumurta ve sperm hücresi karşı karşıya getirilerek sperm hücresinin yumurta hücresini döllemesi beklenir. Ancak erkek sperm hücrelerinin sayısı, hareketliliği, normal yapıdaki sperm hücre yüzdesi (morfoloji) yumurta hücresini dölleyebilecek yeterlilikte değilse, Intrasitoplazmik sperm injeksiyonu (1CS1) yani mikroenjeksiyon uygulanır. ICSI çok güçlü mikroskoplar ve mikromanüpülatörler kullanarak yapılır; embriyolog, ince cam bir pipetin yardımı ile bir yumurtayı tutar ve spermi insan saçından yedi kez daha ince cam bir iğne ile yumurtanın içine verir. ICSI bir yumurta içerisine injekte edilen sadece bir sperm hücresi ile döllenmeyi sağlar. ICSI metoduyla döllenme, injekte edilen her yumurta için %70 civarındadır. Yani mikroenjeksiyon uygulama şekli farklı olan bir tüp bebek yöntemidir. Hasta takip ve izlemi klasik tüp bebekle aynıdır. Erkek kısırlığının kalıtsal bozukluk sonucu olma riski vardır, konsültasyon ve genetik inceleme gerekli olabilir. Birçok merkezde gebelik esnasında veya gebelikten sonra genetik incelemeler istenmektedir.

Sperm Antikorları

Bazen kadında sperm hücrelerine karşı antikor adı verilen maddeler salgılanır. Bu maddeler sperm hücresinin yumurta hücresini döllemesini engeller. Bu durumda antikor miktarı ve özelliğine göre mikroenjeksiyon ilk tedavi seçeneği olabilir.

Tüp bebekte döllenme olmayan hastalar: 

Döllenmenin %10’un altında olduğu Tüp Bebek hastalarında

Operatif olarak sperm alınmasına gerek olan durumlar: 

Sperm epididim veya testis dokusundan elde edilen durumlarda Başarı Şansı

ICSI yardımıyla döllenen yumurtalar kadına transfer edildiğinde, gebelik ve "eve bebek götürme" oranlan klasik IVF'deki kadar yüksek bulunmuştur.

Adım adım ICSI

  1. İlaç tedavisi
  2. Yumurta gelişim takibi
  3. Yumurta toplanması
  4. Sperm örneği ile yumurtaların birleştirilmesi
  5. Döllenme
  6. Embriyo transferi
  7. Gebelik testi

TÜP BEBEK MİKROENJEKSİYON TEDAVİSİ

Tüp Bebek uygulamasının süresi seçilen tedavi türüne göre değişmektedir. Tedavide en yaygın olarak uzun protokol uygulanır. Bu protokolün tedavi basamakları şunlardır;

1- Ön Siklus

Tedaviye başlanılmasına karar verilen hastaya ilk adet dönemiyle birlikte doğum kontrol hapı başlanır. Bunun amacı hastada bir sonraki ay tedaviye başlamasını engelleyecek bir yumurtalık kisti oluşmasını engellemek ve zamanında adet görmesini sağlamaktır. Hasta aynı adet döneminin 21. günü yumurtalık fonksiyonlarını kontrol eden hormonlarını baskılamak amacıyla burun spreyi yada iğne şeklinde ikinci bir ilaca başlar. Bu ilaca yumurta toplama işlemine kadar devam edilir. Doğum kontrol hapı 21 gün kullanılır. Hap bittikten sonra 10 gün içinde yeni adet dönemi başlar.

2- Yumurtaliklarin Uyarilmasi

Yeni adet döneminin 3. gününde yumurtalıkların uyarılması için, iğne şeklinde hormon içeren ilaçlara başlanır. Bu ilaçların kullanılmasının amacı, yumurtalıklarda birden fazla yumurta hücresi gelişimini sağlamaktır. Bu gebelik şansını arttırır. Yumurtalıkların uyarılma süresi kişiden kişiye değişir. Bu sürenin uzunluğunu yumurtalıkların kullanılan ilaca cevabı belirler. Ortalama süre yaklaşık 10-12 gündür. Bu dönemde, gün aşırı hormon ve ultrasonla yumurta gelişimi takip edilir.

3- Yumurta Toplanmasi

Yumurta hücreleri belli olgunluğa ve büyüklüğe ulaştığında, yumurtaların çatlamasını sağlayan farklı bir hormonal iğne ile çatlatılır. İğne yapıldıktan 34-36 saat sonra yumurta toplama işlemi yapılır. Bu iğnenin zamanında yapılması çok önemlidir.Uygulanması şu şekildedir,hasta sabah aç karnına kabul edilir.Bu işlem vajinal ultrasonun ucuna takılan ince bir iğne ile yapılır.İşlem hasta uyutularak yapıldığından ağrısızdır ve 15-20 dakika sürer. Hastanede kalmayı gerektirmez.Aynı gün evinize gidebilirsiniz.Hasta başına yumurta sayısı 10-12 bulunabilir,1’den 30’a kadar da olabilir.Çok çok nadir olarak, yeterli tetkiklere rağmen hiç yumurta toplanamaz.

4- Yumurtaların Döllenmesi

Yumurtalar, hazırlanmış sperm ile bir araya konulmadan önce mikroskop altında değerlendirilir ve özel bir sıvıda toplanır. Döllenme yaklaşık 12-15 saatte oluşur ve mikroskop altında saptanır. Yumurtaların spermler tarafından döllenip döllenmediği çok önemli bir konudur. Bu ancak yumurtalar toplandıktan bir gün sonra bilinebilir. Ve sonuç sıklıkla hastaya telefonla verilir. Ayrıca embriyoların transferi için zaman kararlaştırılır.

5-Embriyo Transferi

Döllenmiş yumurtalara pre-embriyo veya zigot denilir. Ve yumurta toplanmasından 48-72, bazen de 120 saat sonra transfer yapılır. Transferin ne zaman yapılacağı embriyo sayı ve kalitesine bağlıdır. Embriyolar ince plastik bir boru şeklindeki kateter yardımıyla rahim ağzından nazikçe geçilerek rahim içerisine verilir. Yeni uygulamaya koyduğumuz "Embriyo yapıştırıcısı"sayesinde artık embriyolar rahime daha kolay tutunmakta, dolayısı ile gebelik oranlarımız artmaktadır. Transfer edilecek embriyo sayısı genellikle uygulamadan önce jinekologla kararlaştırılır. Transfer işlemi ağrısız olup anestezi gerektirmez. Yarım saatlik bir dinlenme süresinden sonra taburcu olabilirsiniz. Hastaya yaklaşık 2 hafta sonra gebelik testi yapılır ve bu süre içinde hormonal destek verilir.

Bölüm Doktorları

Op. Dr. Kenan Sofuoğlu
Kadın Hastalıkları ve Doğum, Kadın Doğum ve Üreme Sağlığı/ Tüp Bebek
Prof. Dr. Oya Gökmen
Kadın Hastalıkları ve Doğum, Kadın Doğum ve Üreme Sağlığı/ Tüp Bebek