Organization Accredited by Joint Commission International
ONLINE RANDEVU

Sünnet

Sünnet Ne Zaman Yapılmalıdır, Erken Sünnetin Faydaları Nelerdir, Genel Anestezi Gerekli Midir?

Sünnet penis başını çevreleyen derinin cerrahi olarak çıkarılmasıdır. İlk bir yaşta daha çok görülen idrar yolları enfeksiyonunu10 kat azaltmaktadır. Hijyen daha kolay sağlanır ve penis ön derisinin yapışıklıkları önlenmiş olur.

Sünnet zamanı seçimi pek çok aile için kafa karıştıran çok önemli bir konudur. Erken sünnet, bebeğin doğumunun ardından 24 saat beklenip gerçekleştirilir.

Genel olarak 3 ile 6 yaş arası çocuklarda sünnetin sakıncalı olduğu söylenir ama bu durumun bilimselliği kanıtlanmamıştır.

Bilinçli çocukta sadece bölgesel uyuşturucu kullanılarak sünnet yapılması yüksek derecede psikolojik hasar verme riski taşır,ama çocuğun uyutulması şartıyla,ağrısız ve rahat bir sünnet işlemi gerçekleştirilirse yaşın çok büyük bir önemi kalmamaktadır.

Cerrahi işlemin Hastane koşullarında yapılması en doğru seçim olacaktır.

Halen pek çok sağlık kurumunda lokal(sadece penisin uyuşturulması) ve genel anestezi(hastanın narkozla uyutulması)ile sünnet yapılmaktadır.Ancak son yıllarda 3 ayını geçmiş çocuklarda kullanılacak anestezi şeklinin genel anestezi olması gerektiği konusunda artık bir fikir birliği oluşmuştur. Genel anestezi hem çocuğu ruhsal bakımdan koruyacak hemde iyileşme sürecini kısaltacaktır.Şüphesiz bu konforlu ve daha insancıl bir yaklaşım olmaktadır.Ayrıca günümüzde uygun ortamda,çocuklara özel, ileri teknoloji kullanılarak verilen genel anestezi eski yıllara göre çok daha güvenli hale gelmiştir.

Komplikasyon ve sakıncalar

Sünnet sırasında derinin fazla kesilmesi, kötü nedbe dokusu kalması,kanama, şekil bozuklukları,idrar yolunun zarar görmesi gibi kalıcı sakatlıklar ve enfeksiyon, karşılaşılabilecek problemlerdir.Konuda deneyimli kişilere yaptırılması ile bu tür komplikasyonlar en aza indirilebilmektedir.

Yenidoğan sünnetinin avantajları...

  • Lokal anestezi sayesinde bebekler genel anestezinin olumsuzluklarından uzak kalıyor.
  • Yara iyileşmesi daha kolay oluyor.
  • Enfeksiyondan korunuyorlar.Sünnet olduktan sonra bebek aynı şekilde giydirilebiliyor.
  • Pansumana ihtiyaç olmuyor.
  • Bebeğin ağrısının olma ihtimaline karşın annenin emzirmesi ağrının dinmesini sağlıyor.
  • Bebeğin yarası en az 24-28 saatte iyileşiyor.

İlk 24 saati geçirip sünnet yapmak bebeklerin ağrı duygusunun çok az olması nedeniyle sıkıntı yaratmıyor. Annenin bebeğini emzirmesi,sütteki bazı maddelerin yatıştırıcı etkisi bebeğin bu süreci daha rahat atlatmasını sağlıyor.

Sünnetin yararlılığı konusunda sayısız çalışma olmakla beraber sünnet zamanlaması konusunda görüş birliği yoktur. Konusunda uzman kişilerce, hastanelerde,yenidoğan döneminde gerçekleştirilen sünnet;bebek,aile ve doktor açısından en az soruna yol açmaktadır.

Uyarılar;

  • Halk arasında doğuştan sünnetli yada peygamber sünnetli olarak bilinen hipospadias durumu varlığında kesinlikle sünnet yaptırılmamalıdır.Bu durumun ameliyatla düzeltilmesi gerekir.
  • Ailede kanama hastalığı olan,düşme ya da diş çekimi sonrası uzun süre kanama öyküsü bulunan, iğne yapıldıktan sonra veya bir darbe sonrası büyük şişlik ve çürükleri oluşan,zaman zaman kendiliğinden diş eti yada burun kanaması olan çocukların mutlaka kan testleri yapıldıktan sonra sünnet edilmeleri gerekir.
  • Ailede bulunan kronik(müzmin)hastalıklar,önceden geçirilmiş önemli rahatsızlıklar(hastanede yatmayı gerektiren)ve ameliyatlar da girişimi yapacak olan hekim tarafından bilinmelidir.
  • Sorunları olan hastalarda sünnetten önce gerekli önlemler alınarak tehlikeli durumlar oluşmasının önüne geçilebilmektedir.

Sünnet sonrası bakım

İlk 24 saat düzenli ağrı kesici ve 3 gün süreyle yaraya antibiyotikli merhem kullanılması önerilir.Sünnet işleminin ertesi günü banyo yapılabilir. İşleme bağlı şişlik, hafif pembe lekelenmeler olabilir.Cerrahi iyileşme birkaç gün içinde olmakla beraber,görüntü olarak tam iyileşme 3 haftayı bulur.

Lütfen bu durumlarda doktorunuza haber verin:

  • İşlem sonrası 8 saat içinde idrar yapamama veya damla damla yapma,
  • Penis başının mor veya siyahımsı renk alması
  • Devam eden kanama
  • Ateşlenme veya halsizlik.

Ailelerin bebek daha anne karnındayken erken sünnet kararı vermelerinin daha doğru olduğu,bebek doğduktan sonra anne babaların duygusallaşıp sünnet yaptırmaktan kaçındıkları belirtiliyor.

Sünnet ağrılı bir işlemdir.Bu nedenle yeni doğan döneminde dahi ağrı kesici tedavi uygulanmalıdır.


Detaylı bilgi ve randevu için; 0549 748 00 15

Bölüm Doktorları

Prof. Dr. M. İhsan Karaman
Üroloji - Üroloji Kliniği Direktörü
Prof. Dr. Orhan Koca
Üroloji
Op. Dr. Rasim Güzel
Üroloji

Videolar