Organization Accredited by Joint Commission International
ONLINE RANDEVU

Fakik Göziçi Lensler

“Excimer Laser”e uygun olmayan yüksek dereceli göz bozukluklarında ne yapmalı?

Excimer Laser terimi, herkesin bildiği, yaygın bir terim değil. Bunun yerine “lazer uygulaması (halk arasında göz çizdirme olarak bilinen) ” diyebilir miyiz?

Göz sağlığımız hepimiz için kuşkusuz çok değerli. Gelişen sağlık teknolojileriyle bugün pek çok görme sorununu çözerken, her yenilik hastalar için de bir ışık anlamına geliyor. Örneğin, fakik göz içi lensler de son dönemin popüler tedavi yöntemlerinden biri olarak dikkat çekiyor. Yöntem hasta açısından oldukça konforludur.

FAKİK GÖZİÇİ LENS İMPLANTASYONU NEDİR?

Fakik göz içi lens, insanın doğuştan sahip olduğu doğal lensi almadan, gözün içine implante edilen lenslerdir. Peki, o zaman katarakt ameliyatında implante edilen lensler nedir diye bir soru geliyor akla. Bunlar psödofakik göz içi lensler olarak biliniyor. Katarakt ameliyatlarında doğal lens saydamlığını kaybettiği için alınır, boşalan lens kapsülüne psödofakik lens implante edilir. Fakik göz içi lensleri, katarakt için kullanılan lenslerden teknik olarak farklı özellikte üretilmiştir. Fakik lensler saydam, henüz katarakta dönüşmemiş doğal lensimize zarar vermeyecek şekilde üretilmiş, çok daha ince lenslerdir ve ancak doğal lens varken takılabilir. Fakik lensler katlanmış veya rulo halde çok küçük bir mikro kesiden, göz içinde farklı bölgelere yerleştirilebilir. Fakik göz içi lensleri aşağıda belirtildiği gibi 2 ana grupta inceleyebiliriz:

Ön kamaraya implante edilen (iris önüne)

Nuvila (Bausch and Lomb), Kelman Duet, I care, Vivarte, Verisyse/Artisan (İrise fikse edilen)

Arka kamaraya implante edilen ( İris arkası)

EyePCL (Care Group), ICL (Star Surgicals)

GÖZ İÇİ LENSLERİN AVANTAJLARI

  • Korneadan uzak olduğu için sürtünme yapmaz, kornea hücreleri korunur ve dolayısıyla saydam kalır.
  • Kozmetik olarak gözde parlamaz ve fark edilmezler.
  • Gözde doğal lensin durduğu en doğru noktada olduğu için (nodal nokta) imaj kalitesi en iyisidir.
  • Gerektiğinde gözden çıkarılabilir.
  • Her türlü göz kusuru (myopi, hipermetropi, astigmat, prespiopi - yakını görme kusuru) düzeltme imkanı sağlar.
  • Göz dokularına herhangi ek müdahale gerekmez, doğal yapıyı bozmaz.

NEDEN BAZI GÖZLERE LAZER (EXCIMER LASER) YAPILAMAZ?

  • Eğer kornea dokusu lazer için ince ise, excimer laser sonrası daha da incelir ve korneada tabiri caizse zamanla hafif yamukluklar olur. Bu eskiden yuvarlak olan meşin bir futbol topunun yumrular yaparak yamulması gibidir. Var olan göz içi basıncına karşı kornea dirençli duramaz. Zamanla istenmeyen astigmatlar oluşur.
  • Eğer numara çok yüksekse, lazer yeterli düzeltmeyi sağlayamaz ve numaralar geri gelir. Veya lazerin inceltmesi gereken doku kalınlığı çok olduğu için kornea fazla inceltilir, korneada kalıcı bulutlanmalar (haze) olabilir.
  • Lazerle yaşa bağlı yakın görme bozukluğunun (prespiyopi) düzeltilmesi konusu tam fikir birliği ile dünyada otörlerce onay almamıştır.

SONUÇ

  • Kişi gözlük ve kontakt lens kullanmak istemiyor veya kullanamıyorsa,
  • Lazer için kornea dokusu uygun değilse,
  • Hastanın göz numaraları çok yüksek de olsa,

fakik lenslerle (özellikle arka kamaraya takılan tipleri) ile başarılı, hızlı ve konforlu bir şekilde göz derecesi düzeltilebilir. Özellikle 20-50 yaş arası grupta tavsiye edilen fakik göziçi lenserle, çok geniş yelpazede göz derecelerine (-30 ile +15 D arası ) düzeltmeler, damla anestezi altında çok kısa sürede yapılabiliyor.

Fakik lenslerin kullanımı günümüzde, hem ABD hem de Avrupa ülkelerinin çoğunda en az 5-10 yıldan bu yana başarıyla yapılıyor. Uygulama, ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) onayını da almıştır.

Bölüm Doktorları

Op. Dr. Nihal Balcıoğlu
Göz Hastalıkları
Op. Dr. Melih Haboğlu
Göz Hastalıkları
Doç. Dr. Selim Genç
Göz Hastalıkları