Organization Accredited by Joint Commission International
ONLINE RANDEVU

Refraktif Cerrahi (Lazer)

Refraktif Lazer

Miyopi, hipermetropi ve astigmatizma gibi görme kusurlarının ameliyat yöntemleri ile düzeltilmesine refraktif cerrahi denilmektedir. Günümüzde refraktif cerrahide kullanılan lazer tipi excimer lazerdir. Excimer lazer ile 10 Diyoptriye kadar miyopi, 5 Diyoptriye kadar hipermetropi ve 5 Diyoptriye kadar astigmatizmanın düzeltilmesi mümkündür.

İNTRALASE

Femtosecond lazer teknolojisi kullanılarak bilgisayar kontrolünde flebin lazerle kaldırılmasıdır. Klasik olarak cerrahi bir bıçak yardımı ile yapılan flep oluşturma basamağı yerini mikron hassasiyetinde çalışan bir lazere bırakmıştır. Bu teknoloji sayesinde LASİK ameliyatının en önemli ve en sık komplikasyon görülen ilk adımı bilgisayar kontrollü lazerle yapılmaktadır. Klasik LASİK için uygun olmayan birçok göz İntralase ile ameliyat edilebilmektedir.              

LASİK

LASIK yöntemi, korneanın üst yüzeyinde ince bir tabakanın kesilerek kapakçık şeklinde açılması ve ortaya çıkan kornea yüzeyinde “excimer lazer” ile göz derecelerinin düzeltilmesi prensibine dayanır.

Miyop, hipermetrop ve astigmat gibi kırma kusurlarının Excimer Lazer ile tedavisi; tıp dünyasındaki yerini almıştır. 1980’li yılların başından itibaren bu güne kadar milyonlarca kişi, bu yöntem ile tedavi olmuştur. Tedavinin kullanılmaya başlandığı yıldan itibaren tüm dünyada 30 milyondan fazla kişi bu yöntemle tedavi edilmiştir.  

PRK

Korneanın en üstündeki epitel adlı ince dokunun sıyrılarak alttaki yatak dokuya excimer lazer uygulanmasıdır. LASİK’ teki gibi flep oluşturulmadığından korneanın üzerine koruyucu kontakt lens konur. Kornea kalınlığı LASİK olmaya elvermeyen hastalarda uygulanır. İyi görmeyi kazanma süreci LASİK’e göre daha uzun olup 1 hafta kadar sürebilir. Operasyon sonrası yaklaşık 2- 3 gün ağrılı geçer.

KİŞİYE ÖZEL LAZER

Her kişinin görme yetisi ve göz yapısı farklılık gösterir. Wavefront , Q-value ve Topolaser yöntemleriyle kişiye özel lazer programı oluşturulabilir.

Wavefront

Kişiye özel tedavi yöntemi olan wavefront, görme kalitesini daha fazla arttırmayı amaçlamaktadır. Optik düzensizlikler  belirlenerek kişinin gözüne özel bir tedavi haritası çıkarılır ve bu harita eşliğinde lazer uygulanır.Böylece kişi var olan görme potansiyelinden en iyi şekilde faydalanabilmektedir.

 

LAZER TEDAVİ SÜREÇLERİ

Tetkikler

Topografi ile ayrıntılı olarak gözün kornea tabakasının topografik haritası çıkartılır. Pakimetre ile kornea kalınlığının ölçümü yapılır. Kornea kalınlığı, uygulanacak cerrahi yöntemin seçilmesinde göz numarası kadar önemli bir parametredir.

Muayene

Muayenede görme keskinliği, numaralar ve bağlayıcı ölçümler belirlenir. Biyomikroskobik muayene yapılır ve  göz tansiyonu ölçülür.

Ayrıntılı olarak göz bebeğinden göz dibi muayenesi yapılır. Retinada incelme, yırtık, delik gibi riskli alanlar varsa bu bölgeler argon lazer yöntemi ile korumaya alınır. Daha güvenli bir uygulama sağlar.

Lazer Olacak Hastalar 

  • Göz makyajı yapmamalı,
  • Parfüm kullanmamalı,
  • Kan sulandırıcı ilaçlar içmemelidir. 

Tedavi

Hasta lazer odasına girdiğinde, lazer yatağına sırtüstü uzanması istenir. Gözü  temizlenir ve steril bir örtü örtülür, ardından tedavi süresince gözlerini kırpmaması için özel üretilmiş bir aparatla göz kapakları aralanır. Lazer tedavisi her bir göz için yaklaşık 2  dakika kadar sürer, ağrı ve acı hissedilmez. Hasta, tedavi bittikten sonra lazer odasından gözleri bandajlanmadan çıkar.

Tedavi sonrası ilk 24 saat

Lazer tedavisi tamamlanan hastanın ameliyat sonrası kontrol muayenesi yapılır.. Hasta, bu kontrolden sonra hastaneden ayrılabilir. İlk gün; bulanık görme ve gözlerde  6 saat batma, yanma ve sulanma olması normaldir. İlaç kullanımına doktorun tavsiye ettiği şekilde dikkat edilmesi gerekmektedir.. Ameliyat olunduğu gün araba kullanamaz ve işe gidemez. Tozlu ortamda bulunmaktan kaçınılmalı,  ilk 24 saat süresince ovalanmamalı, kaşınmamalı, ellenmemeli, ve banyo yapılmamalıdır Operasyonun ertesi günü sosyal ve iş yaşantısını kısıtlayacak herhangi bir yan etki kalmaz. Ertesi gün yapılacak doktor kontrolünde gözün yüzeyindeki saydam bölgede kırışıklık tespit edilirse veya  reaksiyon söz konusu olursa flap altının yıkanması gerekebilir.

Bölüm Doktorları

Op. Dr. Nihal Balcıoğlu
Göz Hastalıkları
Op. Dr. Melih Haboğlu
Göz Hastalıkları
Doç. Dr. Selim Genç
Göz Hastalıkları