Organization Accredited by Joint Commission International
ONLINE RANDEVU

Keratokonus

Keratokonus teşhis ve tedavisi için  en üst düzey teknolojik araçları hastalarımızın hizmetine sunmaktayız. Keratokonus teşhisi konmuş hastaların, düzenli aralıklarla takibini sağlamak, hastalığın ilerleyişi ile ilgili sürekli bilgilendirmelerde bulunmaktayız.

Keratokonus nedir? 

Keratokonus, göz saydam tabakasının (kornea) incelmesi ve doğal eğriliğinin artması nedeniyle ortaya çıkan, ilerleyici özellikte bir hastalıktır.

Keratokonusun belirtileri nelerdir?

Keratokonus hastaları, erken dönemde bulanık görmeden yakınarak hekime başvururlar. Bu hastalar, çoğunlukla, miyop veya miyop astigmat olarak teşhis edilirler. Çoğunlukla, hastaların gece görüşleri de bozulmuştur. Okurken zorlanma ve rahatsızlık hissi pek çok hasta tarafından tarif edilir. Hastalık ilerledikçe, gözlük ve/veya lens numaralarının çok sık değişmesi, gözlük ve/veya lense rağmen yeterince iyi görememe,  eğri ve/veya eğik görme karmaşık görme gibi belirtiler keratokonus hastalığını çağrıştırır.

Keratokonusun nedenleri nelerdir? 

Keratokonus hastalığına neden olarak kalıtımsal (genetik), çevresel ve saydam tabaka (kornea) dokusunun yapısıyla ilgili etkenler suçlanmaktadır. Allerjik konjonktivitlerde , gözün sıklıkla kaşındığı durumlarda keratokonusa daha sıklıkla rastlanmaktadır.

Keratokonusun tedavisi 

Keratokonus hastalığının tedavisi hastalığın ilerleyişini durdurma ve hastanın görmesini arttırma olarak ikiye ayrılır. Hastalığın ilerleyişini durduran tek tedavi seçeneği Kornea Cross Link tedavisidir. Görüşü arttıran tedaviler gözlük, sert gaz geçirgen kontak lensler erken dönemde keratokonus tedavisinde etkilidir. Gözlük veya lensden fayda görmeyen  ileri evre uygun  hastalarımızda, saydam tabaka halka uygulaması (intracorneal ring) bir tedavi seçeneğidir. Geç dönemde, zamanında CCL tedavisi olamamış keratokonus hastalarımıza, saydam tabaka nakli (kornea nakli )son çare olarak uygulanabilmektedir.

Keratokonusun hastalığının ilerleyişi durdurulabilir mi?

Son dönemde, uygulanan saydam tabaka kollojen çapraz bağlama CCL (cross linking) adı verilen yöntemle keratokonus hastalığının ilerlemesi durdurulabilmektedir, Kornea nakli gereksinimi azaltılmaktadır. CCL (cross linking) yönteminde,  göze bir çeşit B vitamini (riboflavin) uygulanmakta ardından göz  UV -A ışığa kısa süre  maruz bırakılmaktadır. Bu sayede saydam tabakada  kollojen adı verilen bağların sayısı artmakta ve  saydam tabaka kuvvetlenmektedir.

Bölüm Doktorları

Op. Dr. Nihal Balcıoğlu
Göz Hastalıkları
Op. Dr. Melih Haboğlu
Göz Hastalıkları

Videolar