Organization Accredited by Joint Commission International
ONLINE RANDEVU

Üveit

Üveit, göz küresinin damardan zengin uvea dokusunun iltihabi hastalığıdır. Uvea dokusunun ön kısmı olan iris ve çevre dokuların etkilenmesine ön üveit, retina ve koroid etkilenmesine arka üveit denir. Bazen tüm uvea dokusu tutulur ve panüveit olarak adlandırılır. 

Vücudun bağışıklık sisteminin bozulması, bazı sistemik hastalıklar, mikroorganizmaların yarattığı enfeksiyon ve travma üveite neden olabilir. Örneğin otoimmun kökenli bağ dokusu hastalıklarından Behçet Hastalığı ve bazı eklem hastalıklarında göz tutulumu üveit olarak ortaya çıkar.

Gözde ağrı, kızarıklık, ışığa bakamama ve bulanık görme ilk bulgulardır. Bu şikayetlerin olduğu aktif dönem ya kendiliğinden ya da tedavi ile geçer ve hastalık ikinci bir atağa kadar sessiz kalır. Eğer iyi tedavi edilmezse her atak gözde bir sekel bırakır. Katarakt, glokom, bant keratopati, retina ödemi gibi komplikasyonlar geliştirerek ciddi bir görme kaybına neden olur.  

Erken teşhis ve tedavi ile iltihabi reaksiyon baskılanır. Amaç, hastayı rahatlatmak ve görme kaybına sebep olacak komplikasyonları engelleyerek görmeyi korumaktır.

Tedavi, sıklıkla kortikosteroidler, sikloplejik ajanlar ile yapılır. Bazı ağır olgularda bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar da kullanılırlar.

Bölüm Doktorları

Op. Dr. Nihal Balcıoğlu
Göz Hastalıkları
Op. Dr. Melih Haboğlu
Göz Hastalıkları