Organization Accredited by Joint Commission International
ONLINE RANDEVU

Retina Hastalıkları ve Tedavisi

Retina gözün arka iç duvarını kaplayan, ışığa duyarlı görme hücreleri ve sinir liflerinden oluşan ağ tabakadır. Retina görme hücrelerinin bağlı olduğu sinir hücrelerinin uzantısı olan yaklaşık 1.5 milyon sinir lifi birleşerek görme sinirini oluştururlar. Retinanın iç yüzeyinde görme hücrelerini besleyen damarlar yer alır. Retina santralinde ışığın odaklandığı ve merkez görmeyi sağlayan hassas bölgeye makula(sarı nokta) denir.

Diyabet ya da Hipertansiyona bağlı olarak gelişen retina damar hastalıkları en sık görme kaybı nedenlerindendir. Retinadaki kanama ya da görme noktasındaki ödem görme kaybından sorumludur. Retina damar hastalıklarının teşhis yöntemleri, detaylı gözdibi muayenesi, Fundus Floressein Anjiografi, Optik Coherens Tomografi(OCT), Göz ultrasonografisidir.Tedavide Argon LAZER fotokoagülasyondan ya da Göz içi enjeksiyonlarından yararlanılır.

Retina hastalıklarından görme kaybı ile sonuçlanan bir diğer önemli hastalık ise yırtıklı veya yırtıksız retina dekolmanlarıdır. Dekolman retina sinir tabakasının, altındaki retina pigment epiteli tabakasından ayrılmasıdır. Acil olarak tedavi edilmezse ciddi görme kayıplarına neden olur.Orta yaş ve üzerinde daha fazla görülen retina dekolmanının en önemli sebebi yüksek miyopidir. Miyopi nedeniyle gözün büyümesine ve uzayan ön arka çapına ayak uyduramayan retina gerilir, etraftan bozulmaya, incelmeye başlar. Sonuçta retinada yırtık ya da delikler meydana gelebilir. Yine gözün büyümesi sebebiyle, gözün içini dolduran koyu jel vitre de bozulur, retinadan ayrılmaya başlar. Ayrılma esnasında sıkı yapışık olduğu bölgelerde çekinti yaparak yırtık ya da kanamalara sebebiyet verebilir. Yırtık ya da deliklerden vitrenin sıvı kısmı retina arkasına geçerek retina sinir tabakasının ayrılmasına yani dekolmana yol açar. Belirtileri ışık çakmaları, kurum yağması, sinek uçuşması ya da ani görme kaybıdır. Erken teşhis ve doğru tedavi ile kalıcı görme kayıpları engellenebilir. Göz bebekleri büyütülerek detaylı gözdibi muayenesi yapılır. Katarakt ya da kanama nedeniyle gözdibi değerlendirilemiyorsa göz ultrasonografisi ile dekolman tespit edilebilir. Dekolman gelişmeden yırtık saptanırsa yırtık etrafı lazerlenerek dekolman gelişmesine engel olunabilir. Retina dekolmanı gelişmişse tedavi cerrahidir. Dekolman cerrahisi genel anestezi gerektirir. Önce yırtıklar tespit edilip dondurularak kapatılır. Retinanın ve yırtığın durumuna göre silikon bantlarla çökertme yapılır, ve retina altındaki sıvı boşaltılarak retinanın yatışması sağlanır. Travmaya bağlı dev yırtıklarda ya da diyabet hastalarında bantların oluşturduğu retina çekintileri varsa vitrektomi adı verilen ameliyat yöntemi ile tüm vitre ve çekintiler, bantlar temizlenerek, göz içine tamponad uygulanır. Yırtık etrafı ve retina lazer ile yatıştırılır. Retina yırtık ve dekolmanlarında erken teşhis ve tedavi başarıyı artırır.

Bölüm Doktorları

Op. Dr. Nihal Balcıoğlu
Göz Hastalıkları
Op. Dr. Melih Haboğlu
Göz Hastalıkları
Doç. Dr. Selim Genç
Göz Hastalıkları