Organization Accredited by Joint Commission International
ONLINE RANDEVU

Ozon Tedavisi

Ozon nedir?

Ozon, üç oksijen atomundan oluşan bir moleküldür. Doğada stratosfer tabakasında bulunur ve güneşin UV ışınlarının geçişini engeller. Oda sıcaklığında renksiz ama karakteristik kokusu olan bir gazdır. (yağmurlu havalarda şimşek çakmasından sonra, yüksek rakımlı yerlerde veya deniz ve su kenarlarında yoğun su yosunu kokusuna benzer olan kokusu alınır). İleri derecede etkin bir dezenfektan olduğu için tüm dünyada içme suyunun temizlenmesinde ve havalandırma sistemlerinde havanın temizlenmesinde kullanılır

Tıbbi ozon nedir?

Ozon tedavisi, akut ve kronik hastalıklarda, kronik hastalıkların akut alevlenme dönemlerinde, bu hastalıkların vücutta yol açtığı kalıcı hasarların (sekel) önlenmesinde ve azaltılmasında kullanılır

Ozon tedavisinde kullanılan tıbbi ozon, her zaman saf ozon ile saf oksijenin karışımından oluşur. Ozonun konsantrasyonu 1-100 mg/ml arasında değişebilir. Bu alanda eğitim almış hekimler tarafından hastanın durumuna ve tıbbi endikasyonuna göre doz belirlenir.

Ozon tedavi yöntemleri nelerdir?

Ozon terapinin en önemli özelliği, hastaya ve hastalığa özgü olmak üzere vücuda farklı yollarla ve farklı dozlarda verilebilmesidir. Ozon vücuda şu yöntemlerle uygulanmaktadır:

Paravertebral ozon enjeksiyonu

Paravertebral ozon tedavisi, bel ve boyun fıtıklarında ozon-oksijen karışımının omurganın iki yanındaki kaslar içine enjekte edilmesi şeklinde yapılır. Bel ve boyun fıtıklarında son derece parlak sonuçlar vermekte ve çok hızlı bir düzelme sağlayabilmektedir.

Major Otohemoterapi

En sık kullanılan uygulama yöntemidir. Bu yöntemde hastanın damarından alınan bir miktar kan (50-120ml) ozona dayanıklı steril bir tüp içine alınır. Bu kana uygun görülen dozda ozon/oksijen karışımı verilir ve karışım sağlandıktan sonra aynı yoldan vücuda geri verilir.

Minor Otohemoterapi

Bu yöntemde ise ozonlanmış 3-5 ml kan kas içi yolla hastaya geri verilir. Bu yöntemle spesifik olmayan bağışıklık sistem aktivasyonu yapılır: alerjik hastalıklarda ve genel olarak bağışıklık sistemini güçlendirmekte kullanılır.

Eklem İçine Enjeksiyon Şeklinde Uygulama

Bu yöntemde kireçlenme olan eklemlere genelde aralıklı olarak 3-5 enjeksiyon gaz olarak (o zon-oksijen karışımı)yapılır. Özellikle diz kireçlenmelerinde kullanılan bir yöntemdir.

Lokal Uygulama

Myofasial tetik noktalara (kulunç) kas içindeki ağrılı tetik noktalara ozon-oksijen enjeksiyonu uygulanır. Tendon romatizmalarında da benzer şekilde uygulama yapılabilir.

İntradiskal Uygulama

Bel fıtığı olan hastalarda ameliyathane ortamında, skopi veya tomografi eşliğinde diskin içine uzun iğnelerle enjeksiyon şeklinde ozon-oksijen yapılan özel bir uygulamadır. Fıtığı küçülterek etkili olan bir tedavidir. Ağrı uzmanları tarafından uygulanır. Sonuçlar başarılıdır ama azda olsa komplikasyon görülebilir. Hastanın radyasyon alması ve pahalı olması diğer dezavantajlarıdır.

Torbalama

Daha çok iyileşmeyen yatak ve diyabet yaralarında, gangrenlerde tercih edilir Hasta vücut bölümü özel bir torba içine sokulur ve ozon oksijen karışımı bu torba içine verilerek gaz ile yaranın temas etmesi sağlanarak iyileştirici etki elde elde edilir.

Ozon tedavisi hangi hastalıklar için uygulanır?

  • Kas iskelet sistemi ağrıları ve yaralanmaları (kas, eklem, tendon, ligaman ağrıları ve romatizmal ağrılar)
  • Omurga disk hastalıkları ( bel ve boyun fıtığına bağlı ağrılar)
  • Myofasiyal ağrı, fibromiyalji
  • Nöropatik ağrı (el ve/veya ayaklarda karıncalanma, uyuşma, yanma, üşüme gibi şikayetlere neden olan ağrılar)
  • İlgili uzman tarafından yönendirilmiş diyabetik yaralar
  • Tedavi ile yeniden açılma şansı olmayan kan akım bozukluğuna neden olan ekstremite yaralanmaları
  • Kronik Yorgunluk Sendromu
  • Stresle Mücadele
  • Detoks ( Toksinlerden Arınma ) Ozon Terapisi

 

Ozon tedavisi kimlere uygulanamaz?

Ozon tedavisi glukoz-6-fosfat-dehidrogenaz enzim eksikliği olan ‘favizm’(bakla hastalığı). hastalarına kesinlikle uygulanmaz.

Hamile ve emzirenlere, ağır kanama, pıhtılaşma bozuklukları, sık tekrarlayan akut pankreatiti ve kronik alkolizmi olan kişilere uygulanmamalıdır.


Bölüm Doktorları

Dr. Öğretim Üyesi İlker Garipoğlu
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon

Videolar