Organization Accredited by Joint Commission International
ONLINE RANDEVU

PRP Tedavisi

PRP Nedir?

Kan alyuvar, akyuvar, plazma ve trombositten (platelet) meydana gelir. PRP (Platelet Rich Plasma) trombositten zengin plazma anlamına gelir. PRP doğal yoldan kas-iskelet sistemi yaralanma ve hastalıklarının iyileşmesini hızlandıran bir tedavi şeklidir. Trombositler esas olarak kanın pıhtılaşmasından ve kanamanın durdurulmasından sorumludur. Aktive edildikleri zaman trombositlerin aynı zamanda büyüme faktörleri denilen iyileştirici proteinleri salgıladıklarını 30 yılı aşkın bir süredir biliyoruz. Büyüme faktörleri dokuları iyileştirir ve yenilerler. Ayrıca o bölgede bulunan sessiz kök hücrelerini aktive ederler. Buradan hareketle, kanımızda bulanan trombositlerin sayısını artırarak doku iyileşmesini dramatik olarak hızlandırabiliriz. PRP’nin felsefesi, vücudumuzda bulunan doğal iyileştirme yeteneği ile ileri teknolojiyi birleştirmektir.


  

PRP Nasıl Elde Edilir ve Nasıl Uygulanır?

Damardan alınan kan çeşitli işlemlerden geçirilerek trombositler bir araya toplanır. Toplanan trombositler diğer kısımlardan ayrılarak PRP elde edilir. Normal kanın 1 mikro litresinde 150.000-400.000 trombosit bulunurken PRP’de bu sayı 1.000.000’un üzerine çıkar. PRP uzman bir ekip tarafından hazırlanmalı ve uygulanmalıdır. Çünkü PRP’nin hazırlama sürecinde trombositlerin canlılığının sürdürülmesi gerekir. Aksi takdirde, canlılığını kaybeden trombositler aktive edilemez. Aynı şekilde, PRP uygun şekilde hazırlanmazsa, trombositler erken aktive olur ve daha hazırlık safhasında etkisi kaybolabilir. PRP ile yenilenen hücrelerin veya dokuların üç-boyutlu organizasyona adapte olmaları ve ekstrasellüler matriks oluşturmaları gerekir. Bunun için rezorbe olabilen bir scaffold (çatı, yatak) şeklinde yapısal bir destek gerekebilir. Çatıyı fenni kovanlara konan hazır bal mumu peteklerine benzetebiliriz. Arılar çiçeklerden topladıkları bal özünü petek çatıların içine yerleştirerek üç boyutlu organizasyonu gerçekleştirirler. İnsanın kendi yağı ve kemik iliği gibi dokulardan alınan hücreler ayrıştırılıp çatı olarak kullanılabilir.

PRP’nin en etkili olduğu başlıca hastalıklar nelerdir?

  1. Diz, omuz, kalça, osteoartriti (kireçlemesi, kıkırdak yıpranması).
  2. Omuz ağrıları: Omuz çevresindeki tendonların yıpranması, sıkışması.
  3. Topuk dikeni
  4. Ön çapraz bağ yaralanmaları
  5. Dirsek ağrısı: Tenisçi ve golfçu dirseği
  6. Ayak bileği burkulmaları
  7. Tendinitler
  8. Bağ zorlanmaları
  9. Meniskus yırtığı ve yıpranması

PRP’nin yan etkisi var mıdır?

PRP’nin yan etkisi yok denilebilir. PRP’de hastanın kendi kanı kullanıldığı için, enfeksiyon riski yoktur ve alerjik reaksiyon ihtimali ise çok düşüktür.

Bölüm Doktorları

Dr. Öğretim Üyesi İlker Garipoğlu
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon