Organization Accredited by Joint Commission International
ONLINE RANDEVU

Annenin Emzirme Rehberi

Sevgili anne ve babalar, bebeğinizin doğumunu kutluyoruz. Bebeğinizin dış dünyaya uyum sağlamasında ve beslenmesinde çıkabilecek problemleri birlikte çözmek ve sizlere doğru yolu göstermek en büyük hedefimizdir.

Bütün bebekler için en uygun besin “ANNE SÜTÜ” dür. Bebekler, doğumu izleyen ilk dört ay ile altı ay içinde yalnızca anne sütüne gereksinim duyarlar. İklim sıcak ve kuru da olsa bu dönemde ne mamalar ne tamamlayıcı besinler ne de su gereklidir.

Gerek normal doğum ağırlığına sahip, gerekse düşük ağırlıklı bebeklerin büyük çoğunluğunun optimum büyüme ve gelişmelerinin sağlanmasında, tek başına ve sadece anne sütü yeterlidir.

Anne Sütü ile Emzirebilmenin 4 Altın Kuralı Şunlardır;

1- Bebeğe Memeyi Doğru Vermek: Meme ucu sadece memeyi tutmaya yarayan bir kısımdır. Süt kanalları meme başının etrafındaki koyu renkli yuvarlak kısımdadır. Bebek meme başıyla birlikte bu koyu renkli kısmın büyük bölümünü ağzına almalıdır.

2- Bol Sıvı Almak: Anne sütünün yaklaşık %87’si sudan ibaret olduğu için; süt, idrar yapımı gibi annenin vücut sıvısıyla yakından ilişkilidir.

3- Sık Emzirmek: Her emzirmede süt uyarıcı hormon “prolaktin” salınacağından, ne kadar sık emzirilirse hormon düzeyi de o kadar fazla olacaktır.

4- Bebeğin Anne Yanında Kalması: Anne bebeğini gördükçe “artık emzirmem gereken bir yavrum var” diyecek, bu da süt yapımını arttıracaktır.

Doğumdan Sonra Ilk Günlerde Emzirme Kılavuzu:

Bebeğime yetecek kadar sütüm var mı?

Ne kadar sık emzirirseniz anne sütü o kadar erken ve bol gelir. Bu, doğumdan itibaren geçerlidir. Ayrıca bebeğin, besleyici ve enfeksiyonlardan koruyucu etkisi 

çok fazla olan ilk sütü (kolostrum) mutlaka alması sağlanmalıdır. Bu nedenle doğumdan hemen sonra bebeğinizi sık aralıklarla emzirmelisiniz.

Bebeğimi ne kadar sık emzirmeliyim?

Her istediğinde, sık sık emzirmelisiniz. Eğer bebeğinizin uyku süresi üç saati geçiyorsa uyandırıp emzirmeye geçmelisiniz. 

Biberonla süt verme emzirmeyi kötü yönde etkileyebilir mi? 

Evet, bazı bebekler biberonla içtikten sonra anne memesini almazlar. Eğer doktor ayrıca sıvı bir şeyler verilmesini söylerse biberon yerine çay kaşığı ya da pipetle vermeyi deneyin. Eğer bebeğiniz sağlıklı ise anne sütünden başka hiçbir şeye ihtiyacı yoktur.

Emzik kullanmanın zararı var mı?

Emziğin kullanılmasıyla bebeğin emme şekli de değişmektedir. Bu nedenle bazı bebekler yeterli miktarda ememezler ve kilo alımları da yeterli olmaz. “Silikon meme başlıkları” ilk emzirmede meme başı çatlağı olduğunda işe yarayabilir.

Bebeğimin rengi sarı?

Sarılıkta bebeğinizin sıvı ihtiyacı daha fazladır.Ancak sarılık nedeniyle uykuya eğilimli olacağından, emmede tembellik gösterebilir. Bu nedenle bebeğiniz emme isteği göstermese bile sık aralıklarla emzirmelisiniz. Böylece bağırsaklarının çalışması artar ve daha fazla bilirubin (sarılık yapan madde) dışarı atılır.

Çökük ya da düz emme başı ile emzirebilir miyim?

Evet, memeyi doğru verme tekniği ile bebeğinizin memenizi emmeyi öğrenmesi mümkündür. “Silikon meme başlıkları” sadece geçici ve acil bir çözüm sağlayabilir. Memenin koyu renkli kısmı tamamen bebeğin ağzına girmelidir. Meme başı düz olsa da bu yapılabilir. Problemli göğüs uçları için pompalar kullanılabilir.

Alerjilerde durum nasıl?

Özellikle alerji tehlikesi olan bebeklerin anne sütü ile beslenmesi çok önemli olduğundan, başından itibaren sadece anne sütü verilmesi önerilmektedir. Bu konuda öğrenmek isteyeceğiniz daha birçok sorunuz olduğundan eminiz. Hastanede kaldığınız süre içinde günlük vizitelerde ya da eve gittikten sonra telefonla her türlü sorularınızı yanıtlamaya hazırız.

Bölüm Doktorları

Prof. Dr. Ahmet Semih Tuğrul
Kadın Hastalıkları ve Doğum, Yüksek Riskli Gebelik ve Perinatoloji
Op. Dr. Kenan Sofuoğlu
Kadın Hastalıkları ve Doğum, Kadın Doğum ve Üreme Sağlığı/ Tüp Bebek
Prof. Dr. Oya Gökmen
Kadın Hastalıkları ve Doğum, Kadın Doğum ve Üreme Sağlığı/ Tüp Bebek
Op. Dr. Sultan Kavrut
Kadın Hastalıkları ve Doğum
Op. Dr. Y. Sadiye Eren
Kadın Hastalıkları ve Doğum, Jinekolojik Onkoloji Cerrahi
Op. Dr. Şebnem Önsel
Kadın Hastalıkları ve Doğum