Organization Accredited by Joint Commission International
ONLINE RANDEVU

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar Nedir?

Cinsel yolla Bulaşan hastalıklar yakın temasla veya cinsel ilişkiyle bulaşan tüm enfeksiyonları içeren bir hastalıklar grubudur. 30'dan fazla etken sorumlu olabilir. Hem kadın hem de erkek partnerleri etkileyebilir. Tedavi edilmezse ise kısırlığa hatta ölüme bile sebep olabilir. Hastalığa yakalanan kişinin ilişki içinde olduğu herkese haber vermesi çiftlerin aynı anda tedavi görmesi çok önemlidir. Durum hakkında bilgili Kadın hastalıkları ve doğum, Üroloji ve Dermatoloji polikliniklerine başvurmaları gerekmektedir.

Cinsel yolla bulaşan hastalıkların bazıları belirti vermez. Erkekte ve kadında en sık; kötü kokulu akıntı, kaşıntı, idrarda yanma sık idrara çıkma ilişki sırasında ağrı , genital organlarda ağrılı yada ağrısız yaralar kasıklarda büyümüş ele gelen kitleler görülebilir.

En çok görülen cinsel hastalıklar:

Bel Soğukluğu (Gonore)

En fazla görülen cinsel yolla bulaşan hastalıklardandır. Bol akıntı, sık ve ağrılı idrara çıkma olur. Karın içinde, üreme organlarında abseye ve kısırlığa sebeb olur. Gebe kadında doğum yolundan bebeğe bulaşır. Yenidoğanda körlük, akciğer enfeksiyonu yapar. Belirtiler varsa hemen hastaneye başvurup eşiyle birlikte tedaviye başlanmalıdır.

Frengi (Sifiliz)

Cinsel ilişki ile bulaşır. Hastalık etkeninin vücuda girdiği yerde kabarık ve ağrısız bir yara oluşur. Bu dönemde hemen doktora başvurulursa çok kolay tedavi edilir. Bu evrede tedavi edilmezse vücutta yaygın döküntüler, büyümüş lenf bezleri görülebilir. Tedavi geciktirilirse son aşamada kalp hastalıklarına, vücutta yaygın kitlelere ve ölüme neden olur. Tedavi olsa bile bir yıl takip edilmelidir.

Yumuşak Çıban (Şankroid)

Cinsel ilişki ile bulaşır, üreme organlarında ağrılı yaralar oluşur. Yaraya yakın kasıktaki lenf bezleri şişer, apseleşip yaraya dönüşebilir. Hastalık tüm vücuda yayılmaz. Kolaylıkla tedavi edilebilir. Hastaneye eşle birlikte başvurmaları ve eşle birlikte tedavi olmaları zorunludur. Hastaneye başvurmaları gecikince geniş çıbanların üzerine başka mikroplar yerleşirse tedavi aylar sürebilir.

Klamidya Tricomatis

Kadınlarda akıntı, karın ağrısı olabilir. Karın içinde yaygın iltihapları kısırlığa, apselere sebep olabilir. Erkeklerde sık ve ağrılı idrara çıkma, akıntı olabilir. Tanısı kültür testi ile konur bunun için şüphelenildiğinde hastaneye başvurulmalıdır. Eşler aynı anda tedavi edilmeli ve tedavi bitene kadar cinsel ilişkide bulunulmamalıdır.

Tricomonas Vaginalis

Paraziter bir enfeksiyondur. En sık görülen cinsel yolla bulaşan hastalıklardan biridir. Bol koyu kıvamlı ve kötü kokulu bir akıntı olur. Tedavisi çok kolaydır. Eşlerin birlikte tedavi edilmesi tedavi süresince ilişkiden kaçınılması gerekir. İyileşme olmamış ise mutlaka hastaneye tekrar gidilmelidir.

Üreme Organlarında Uçuklar (Herpes simplex virüs)

Kadınlar ve erkeklerde üreme organlarında ağrılı şeffaf, sınırları kırmızı sivilceler çok ağrılı yaralara dönüşür. Tekrarlayabilir. Kesin bir tedavisi yoktur. Tedavi ile şikayetlerin azaltılması ve tekrar ortaya çıkma sıklığı seyrekleşir. Hamilelik döneminde geçirilmesi hastalığın bebeğe geçmesine, düşük ve bebeğin ölmesine sebep olabilir. O yüzden şikayeti olan gebeler mutlaka hastaneye başvurmalıdırlar.

İnsan Papillom Virüs (HPV)

HPV hem kadınlarda hem de erkeklerde üreme organlarında ağrısız karnabahar görünümünde yüzeyden kabarık deri büyümeleri yapar. 100 den fazla çeşidinin olduğu bu virüsün bazı tipleri cilt ve rahim ağzı kanseri gibi birçok kansere neden olduğu belirlenmiştir. Gebe kadınlarda normal doğum sırasında bebeklere bulaşabilir. Bu tip lezyonlardan şüphelenirseniz mutlaka kadın hastalıkları ve doğum uzmanına, üroloji ve ciddiye uzmanına başvurmalı tedavi seçenekleri hakkında bilgi almalısınız

Hepatit-B Virüsü ve AIDS

Hem cinsel yolla hem de kan yoluyla bulaşırlar. Her iki hastalığında kesin tedavisi yoktur. Her iki hastalıkta tedavi ile baskılanıp, şikayetlerin azaltılması sağlanır.

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklardan Nasıl Korunulur?

  • Kondom kullanmak
  • Hastalığı taşıyabilecek riskli kişilerle ilişkiden kaçınmak
  • Her iki cins içinde tek eşlilik
  • Enfeksiyon tespit edildiğinde eşlerin aynı anda tedavi edilmeleri de tekrar oluşacak hastalıkları önler.

Bölüm Doktorları

Prof. Dr. Ahmet Semih Tuğrul
Kadın Hastalıkları ve Doğum, Yüksek Riskli Gebelik ve Perinatoloji
Op. Dr. Kenan Sofuoğlu
Kadın Hastalıkları ve Doğum, Kadın Doğum ve Üreme Sağlığı/ Tüp Bebek
Prof. Dr. Oya Gökmen
Kadın Hastalıkları ve Doğum, Kadın Doğum ve Üreme Sağlığı/ Tüp Bebek
Op. Dr. Sultan Kavrut
Kadın Hastalıkları ve Doğum
Op. Dr. Y. Sadiye Eren
Kadın Hastalıkları ve Doğum, Jinekolojik Onkoloji Cerrahi
Op. Dr. Şebnem Önsel
Kadın Hastalıkları ve Doğum

Videolar