Organization Accredited by Joint Commission International
ONLINE RANDEVU

Kadın Kanserleri

1 - Endometrium Kanseri (Rahim Kanseri)

Rahim kanseri genellikle menopoz sonrası görülür. Sıklıkla az doğum yapmış kadınlarda, diyabet, hipertansiyon, obesite ile beraber olur. Menopoz sonrası kanama en önemli belirtisidir. Tanı rahim içinden alınan biopsi ile konur. Tedavisinde rahim ve yumurtalıklara ilaveten karın içi lenf bezlerinin de çıkarılması gerekir.

2 - Serviks Kanseri (Rahimağzı Kanseri)

HPV virusu ile ilgili bir kanser türüdür. Çok eşli ve cinsel yolla bulaşan hastalıklara sık yakalanan kadınlarda daha çok görülür. Genellikle belirti vermez, PAP smearde anlaşılır, belirti verirse ilişki esnasında veya sonrasında kanama olur. Tedavi için rahimin bağlarıyla beraber genişçe çıkarılması, karın içi lenf bezlerinin temizlenmesi gerekir. Bu operasyon jinekolojik onkolojide deneyimli bir ekip tarafından yapılmalıdır. Korunmak için aşı önerilir.

3 - Over Kanseri (Yumurtalık Kanseri)

Genellikle sessizdir veya sindirim sistemi şikayetleri olur. Hasta bu nedenle doktora gitmekte geç kaldığı için hastalık genellikle ileri safhada yakalanabilir. En önemli belirtisi karında şişkinliktir. Rutin jinekolojik takibe gitmeyen kadınlarda erken tanısı zordur. Tedavide esas tümörün maksimum ölçüde çıkarılmasıdır. Rahim, tümör, karın zarı, apandisit ve karın içi lenf bezleri çıkarılır. Sonuçlarına göre bazı hastalara ilaveten kemoterapi de verilir. Ameliyatlar jinekolojik onkolojide deneyimli bir ekip tarafından yapılmalıdır.

4 - Vulva Kanseri (Dış Genital Bölge Kanseri)

Vulvada kapanmayan yaralar şeklinde görülür. Kanama olabilir. Kasık lenf bezlerine atlarsa kasıkta şişlikler oluşur. Tanısı, şüpheli alanlardan alınan biopsiyle konur. Tedavide tümörün tümüyle çıkarılması ve hastalık yaygınlığının anlaşılabilmesi için kasık lenf bezlerinin çıkarılması da gerekir. Sonuçlara göre bazı hastalara ilaveten radyoterapi de uygulanır.

5 - Vajina Kanseri

Çok nadir görülür. Özellikle ilişki sırasında ve sonrasında kanamaya neden olur. Ayrıca idrar torbasına ve kalın barsağa yakınlığı nedeniyle bu organlarla ilgili yakınmalara da neden olabilir. Jinekolojik muayene sırasında vajina duvarında kanamalı erozyon veya tümoral alan görülür. Bu bölgeden alınan biyopsinin incelenmesiyle tanı konur. Tedavisi cerrahi veya radyoterapidir.

Menopoz dönemi sonrasındaki kadınların hekimine mutlaka bildirmesi gereken şikayetler:

  • Anormal vajinal kanama; menopoz sonrası çok az da olsa kanama olması normal değildir. Ayrıca adet döneminde çok kanama olması, adet dışı ve ilişki sonrası kanama olması durumunda mutlaka doktora başvurulması gerekir.
  • Karın, bel ve kasıklarda ağrı; adet dönemi dışında geçmeyen karın ağrısı, rahim ve yumurtalık kanserlerinin habercisi olabilir.
  • Sindirim sistemine ait alışkanlıklarda değişiklikler; kabızlık, gaz, ishal, bulantı, hazımsızlık gibi şikayetler bağırsak üzerine basınç yapan karın içi kitlelerin göstergesi olabilir.
  • İdrar yollarına ait değişiklikler; sık sık idrara gitme, mesanede basınç hissi, idrar yapma zorluğu, karın içinde büyüyen bir kitlenin işareti olabilir.
  • Karında ele gelen şişlik, gaz, şişkinlik hissi ve bel ölçüsünde artma; yumurtalık kanseri ve karın içinde biriken sıvının belirtisi olabilir.
  • Genital bölgede geçmeyen yanma ve kaşıntı, genital bölge derisinde ortaya çıkan renk değişiklikleri, yaralar ve kabarıklıklar dış genital kanserle ilişkili olabilir.
  • Genital akıntı; kanlı, koyu ve kötü kokulu akıntı genellikle bir enfeksiyonu göstermekle beraber, rahim ve rahim ağzı kanserinin de belirtisi olabilir.
  • Bacaklarda şişme; bacakta neden olmaksızın ortaya çıkan şişme, beraberinde genital akıntı ve ağrı, rahim ağzı kanserinin işareti olabilir.
  • Doğum ve düşüğü takip eden anormal kanamalar, gebelik dokularından kaynaklanan kanserlere bağlı olabilir.
  • 10.Erkek tipi saç dökülmesi ve anormal kıllanma gibi androjen etkilerinin ortaya çıkması yumurtalıklardan kaynaklanan tümörlerin belirtesi olabilir.

Bölüm Doktorları

Prof. Dr. Ahmet Semih Tuğrul
Kadın Hastalıkları ve Doğum, Yüksek Riskli Gebelik ve Perinatoloji
Op. Dr. Kenan Sofuoğlu
Kadın Hastalıkları ve Doğum, Kadın Doğum ve Üreme Sağlığı/ Tüp Bebek
Prof. Dr. Oya Gökmen
Kadın Hastalıkları ve Doğum, Kadın Doğum ve Üreme Sağlığı/ Tüp Bebek
Op. Dr. Sultan Kavrut
Kadın Hastalıkları ve Doğum
Op. Dr. Y. Sadiye Eren
Kadın Hastalıkları ve Doğum, Jinekolojik Onkoloji Cerrahi
Op. Dr. Şebnem Önsel
Kadın Hastalıkları ve Doğum