Organization Accredited by Joint Commission International
ONLINE RANDEVU

Tiroid’in Üreme Sağlığına Etkileri

TİROİD BOZUKLUKLARI ERKEK KISIRLIĞINDA %30, KADIN KISIRLIĞINDA %35 ETKİLİ

Tiroid vücutta mekanizmayı etkisi altına alabilen, önemli bir bezdir. Bunun doğru çalışmaması halinde, çoğu organ olumsuz olarak etkilenmektedir. Bunların başında üreme organları gelir. Tiroid bezinin az ya da çok çalışması kadın ve erkeklerin üremeyle ilgili hormonlarını doğrudan etkilediğinden gebe kalamamanın başlıca nedenleri arasında yer almaktadır.

Tiroid hormonları cinsiyet hormonlarını doğrudan etkiliyor

Tiroid hormonları vücutta başta cinsiyet hormonları olmak üzere, tüm hormonlarla etkileşim halindedir. Kadınlarda yumurtalıkların, erkeklerde testisin normal işlevlerini yerine getirebilmesi için, tiroid hormonlarının seviyesinin normal düzeyde olması gerekir. Normalden az olan tiroid seviyeleri kısırlık sorununu beraberinde getirdiği gibi, bebeğin anne karnındaki gelişimini de olumsuz etkileyebilir. Tiroid hormonları erkek kısırlığında % 30 oranında etkili olurken, kadın kısırlığında % 35 oranında etkili oluyor.

Hipotirioidi ve hipertiroidi gebeliği nasıl etkiler?

Tiroid bezinin az çalışması (Hipotiroidi), yumurtlamayı sağlayan FSH ve LH hormonlarının seviyesini düşürerek halk arasında süt hormonu olarak bilinen prolaktinin seviyesini yükseltir.Bu durum sağlıklı yumurtlamanın önüne geçmektedir. Ayrıca, tiroid bezinin az çalıştığı gebelerde, düşük, erken doğum ve bebek ağırlığının normalden az olması sık görülen durumlar arasında yer alır. Tiroid bezinin çok çalışması (Hipertiroidi) ise yumurtlama ile ilgili sorunlar oluşturarak gebe kalmayı önler.

Gebelik öncesi dönemde tiroid hastası olduğu bilinen anne adaylarının mutlak suretle hormon düzeylerinin kontrol altına alınması gerekmektedir. Gebe kalmak isteyen anne ve baba adayları eğer tiroid hastası ise mutlaka bir Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları uzmanı tarafından takip edilerek uygun tedavi yöntemi planlanmalıdır. Tiroid hastalarının gebelik sürecinde de ana prensip, Tiroid hormonlarının doğuma kadar olan süreçte normal değerlerde olmasının sağlanmasıdır. Bu sebeple tiroid hastası anne adayları multisidipliner bir yaklaşımla Endokrinoloji ve Metabolik Hastalıklar Uzmanı, Kadın Doğum Uzmanı ve Riskli Gebelik Uzmanı tarafından takip edilmelidir.

Bölüm Doktorları

Prof. Dr. Ahmet Semih Tuğrul
Kadın Hastalıkları ve Doğum, Yüksek Riskli Gebelik ve Perinatoloji
Op. Dr. Kenan Sofuoğlu
Kadın Hastalıkları ve Doğum, Kadın Doğum ve Üreme Sağlığı/ Tüp Bebek
Prof. Dr. Oya Gökmen
Kadın Hastalıkları ve Doğum, Kadın Doğum ve Üreme Sağlığı/ Tüp Bebek
Op. Dr. Sultan Kavrut
Kadın Hastalıkları ve Doğum
Doç. Dr. Tuğba Gürbüz
Kadın Hastalıkları ve Doğum, Cinsel Terapist
Op. Dr. Y. Sadiye Eren
Kadın Hastalıkları ve Doğum, Jinekolojik Onkoloji Cerrahi
Op. Dr. Şebnem Önsel
Kadın Hastalıkları ve Doğum